Acil servise aynı seviyede düşme nedenli başvuran hastalarda tespit edilen dahili patolojilerin değerlendirilmesi
- Tez No: 681181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİLARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, travma, zemin düşme, ilave kritik dahili patoloji, düşme riskli hasta, Emergency department, trauma, floor fall, additional critical internal pathology, fall risk patient
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş Zeminde düşme acil servis başvurularının büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu hastalarda eşlik eden dahili patolojiler tahmin edilenden daha sıktır. Bu patolojiler hastaneye yatış gerektirecek boyutta olabilir. Eşlik eden dahili patolojisi bulunan riskli hasta grubunun belirlenmesi, mortalite ve morbiditenin azalmasına katkı sağlayacak ve hasta bakım kalitesini arttıracaktır. Bu çalışmanın amacı, zemin düşme hastalarında eşlik eden dahili patolojilerin sıklığını ve bu patolojilere yatkınlık oluşturan risk faktörlerini belirlemektir. Metot Yirmidört ay boyunca acil servis travma birimine zemin düşme nedenli yapılan tüm başvurular hastane otomasyon sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. Bu başvurulardan 18 yaş ve üzeri, tetkik ve dahili branş konsültasyonu sonucu kritik dahili patoloji tespit edilen hastalar olgu grubunu, tespit edilmeyenlar ise kontrol grubunu oluşturdu. Kritik dahili patolojiler hastaneye yatış gerektirecek tanılar veya yapılan testlerde acil tedavi gerektirecek patolojiler (akut böbrek yetmezliği gibi) olarak tanımlandı. Kontrol grubunun, olgu grubunun 2 katı olacak şekilde, randomize edilerek oluşturulması planlandı. Olgu ve kontrol grubu karşılaştırılarak zeminde düşme şikayeti ile başvuran hastalarda kritik dahili patoloji varlığına yatkınlık oluşturabilecek risk faktörlerinin iki durumlu çok değişkenli regresyon analizi ile tespit edilmesi planlandı. Bulgular Bu araştırma 290'ı olgu ve 580'i kontrol grubu olmak üzere toplam 870 başvuru ile yapıldı. Olgu grubundaki 290 başvuruda toplam 392 kritik dahili patoloji tespit edildi. Dahili patolojilerin %44,4'ünü nörolojik ve kardiyolojik patolojiler oluşturdu. Dahil edilen tüm başvuruların(n:870) yaş ortalaması 69(ÇAA:28, min:18, maks:97), %51,8'ini kadın cinsiyet oluşturduğu görüldü. Dahili patoloji tespit edilen başvuruların ise %58,6'sını erkek cinsiyet oluşturduğu görüldü. Olgu grubunda ortanca kullanılan ilaç sayısı 5(ÇAA:6) iken kontrol grubunda 3(ÇAA:6) olduğu, toplam başvuruların 199'unda ilaç kullanımı olmadığı ve ortanca değerinin 4(ÇAA:5, min:0, maks:14) olduğu tespit edildi. Yatış yapılan 301 başvurunun 119(%39,5)'unun dahili branşlara olduğu görüldü. Yatış yapılan hastalar için ortanca yatış gün sayısı 5(ÇAA:6, min:1, maks:23)'ti. Olgu ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, ileri yaş (73'e karşı 67), erkek cinsiyet (%58,6' ya karşı %42,9), kullandığı ilaç sayısının fazla olması (ortanca 5'e karşı 3), eşlik eden komorbid olarak kronik böbrek yetmezliği, aktif malignite ve epilepsi oluşunun bağımsız risk faktörü olduğu görüldü. Sonuç İleri yaş, erkek cinsiyet, kullandığı ilaç sayısının fazla olması, komorbid hastalık olarak kronik böbrek yetmezliği, aktif malignite ve epilepsi varlığı eşlik eden kritik dahili patoloji bulunması açısından bağımsız risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Introduction Falls on the floor account fort he majority of emergency department admissions. Concomitant internal pathologies are more common than expected in these patients. These pathologies may be of a size that requires hospitalization. Identifying the risky patient group with concomitant internal pathology will contribute to the reduction of mortality and morbidity and increase the quality of patient care. The aim of this study is to determine the frequency of accompanying internal pathologies in floor fall patients and the risk factors that predispose to these pathologies. Method All applications to the emergency department trauma unit due to ground fall were retrospectively analyzed through the hospital automation system for 24 months. Among these admissions, patients aged 18 years and older, who were found to have critical internal pathology as a result of examination and internal branch consultation, constituted the case group, and those who were not detected constituted the control group. Critical internal pathologies were defined as diagnoses requiring hospitalization or pathologies requiring urgent treatment in tests (such as acute renal failure). The control group was planned to be randomized to be twice as large as the case group. By comparing the case and control groups, it was planned to determine the risk factors that may predispose to the presence of critical internal pathology in patients who applied with the complaint of falling on the floor, using bi-state multivariate regression analysis. Results This study was conducted with a total of 870 applicants, of which 290 were in the case group and 580 in the control group. A total of 392 critical internal pathologies were detected in 290 admissions in the case group. Neurological and cardiological pathologies accounted for 44,4% of internal pathologies. The mean age of all included applicants(n:870) was 69(IQR:28, min:18, max:97), 51,8% of them were female. It was seen that 58,6% of the applications with internal pathology were male. It was determined that while the median number of drugs used in the case group was 5(IQR:6), it was 3(IQR:6) in the control group. There was no drug use in 199 of the total admissions and the median value was 4(IQR:5, min:0, max:14). It was observed that 119 (39,5%) of 301 admissions were to internal branches. The median number of hospitalization days for hospitalized patients was 5(AAA:6, min:1, max:23). When the case and control groups were compared, advanced age(73 vs. 67), male gender(58,6% vs. 42,9%), high number of medications(median 5 vs. 3), comorbidities which were chronic renal failure, active malignancy and epilepsy were found to be independent risk factors. Conclusion Advanced age, male gender, high number of drugs used, chronic renal failure, active malignancy and epilepsy as comorbid diseases are independent risk factors for the presence of concomitant critical internal pathology.