Otantik liderliğin iş memnuniyeti üzerindeki etkisinde yenilikçi katılımın aracı rolü
The mediating role of innovative involvement in the effect of authentic leadership on job satisfaction
  1. Tez No: 681795
  2. Yazar: ZINAH NAJM ABD ALI ABD ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Yenilikçi Katılım, İş Memnuniyeti. 2020, 103 Sayfa, Authentic Leadership, Innovative Participation, Job Satisfaction. 2020, 103 Page
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada otantik liderliğin iş memnuniyeti üzerindeki etkisinde yenilikçi katılımın aracılık rolü araştırılmıştır. Bu amaçla 400 kişiden anket ile veri toplanmıştır. Araştırmada öncelikle kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Bu amaçla keşfedici faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi ile güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Ardından araştırma modeli yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi neticesinde otantik liderliğin iş memnuniyetini anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Otantik liderliğin yenilikçi katılımı anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Yenilikçi katılımın da iş memnuniyetini anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Process Makro yöntemi ile yapılan aracılık testi neticesinde ise otantik liderliğin iş memnuniyeti üzerindeki etkisinde yenilikçi katılımın aracılık rolü bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: In this study, the mediating role of innovative participation in the effect of authentic leadership on job satisfaction was investigated. For this purpose, data was collected from 400 people with questionnaires. In the study, the validity and reliability of the scales used were tested. For this purpose, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis and reliability analyzes were performed. Then, the research model was tested with the structural equation model. As a result of the analysis of the structural equation model, it was determined that authentic leadership significantly affected job satisfaction. It was found that authentic leadership significantly influences innovative participation. It has also been determined that innovative participation significantly affects job satisfaction. As a result of the mediation test conducted with the Process Macro method, it was found that innovative participation has an intermediary role in the impact of authentic leadership on job satisfaction.