Farklı rezin simanların koronal dentine bağlanma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of bond strength of different resin cements to coronal dentin
- Tez No: 681949
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BARUTÇUGİL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rezin siman, koronal dentin, bağlanma dayanımı, tükürük kontaminasyonu, Resin cement, coronal dentin, bond strength, saliva contamination
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı rezin simanların koronal dentine bağlanma dayanımlarında tükürük kontaminasyonunun etkisini in vitro olarak incelemektir. Yöntem: Çürüksüz 36 adet insan molar dişi seçildi ve dişlerin 1/3 oklüzal üçlüsü kesilerek dentin yüzeyi açığa çıkarıldı. 5 farklı rezin siman (Fujicem Evolve, RelyX U200, G-Cem Veneer, Panavia V5, Panavia F 2.0) üretici firmanın talimatları doğrultusunda kullanılarak dişlere simante edildi. Dişler yapay tükürük kontaminasyonuna göre 2 ve yüzey işlemlerine göre 6 alt gruba ayrıldı (n=3). Mikrogerilme bağlanma dayanımı testi mikrotensil test cihazı kullanılarak gerçekleştirildi. Rezin siman ile dentin arasındaki bağlantı ara yüzeyi dental loop ile incelendi ve kırılma tipleri belirlendi. Veriler varyans analizi (ANOVA) ile analiz edildi ve Tukey testi anlamlı farklılıkları tespit etmek için kullanıldı (p=0.05). Bulgular: Tükürükle kontamine Fujicem Evolve grubu 0,97 MPa ile en düşük bağlanma dayanımını gösterdi. Bununla birlikte en yüksek bağlanma dayanım değerini 23,39 MPa ile kontamine olmayan Panavia V5 gösterdi. Fujicem Evolve, RelyX U 200 (Total Etch) ve Panavia V5 grubundaki örneklerin tükürük kontaminasyonu sonucu bağlanma dayanım değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı. Fujicem Evolve grubundaki örneklerin tamamında adeziv başarısızlık görülürken, tüm başarısızlık tiplerinin görüldüğü grup Panavia V5 oldu. Bütün test gruplarında en çok adeziv tip başarısızlık, en az ise dentinde koheziv tip başarısızlık saptandı. Sonuç: Bu çalışma tükürük kontaminasyonunun bağlanma dayanımında etkisi olduğunu ve farklı tipteki rezin simanların bağlanma dayanımları arasında farklılıklar olabileceğini göstermektedir. Ayrıca self-cure rezin simanlar dual-cure rezin simanlarla karşılaştırıldığında, bağlanma dayanımlarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of saliva contamination on bond strength of different resin cements to coronal dentin. Method: Extracted carious-free 36 human molar teeth were selected and 1/3 occlusal triad were cut flat to get a dentin surface. Resin cements (Fujicem Evolve, RelyX U200, G-Cem Veneer, Panavia V5, Panavia F 2.0) were luted to the tooth surfaces by using according to the manufacturers' instructions. Teeth were divided into 2 subgroups according to artificial saliva contamination and 6 subgroups surface treatment (n=3). Microtensile bond strength test was performed using a microtensile testing machine. The connection interface between resin cement and dentin was investigated with a dental loop and fracture types were determined. Data were analyzed with analyses of variance (ANOVA) and Tukey test was performed to identify significant differences (p=0.05). Results: The Fujicem Evolve group contaminated with saliva showed the lowest bond strength with 0.97 MPa. However, the non-contaminated Panavia V5 showed the highest bond strength value with 23.39 MPa. The decrease bond strength values of the samples Fujicem Evolve, RelyX U 200 (Total Etch) and Panavia V5 groups as a result of saliva contamination was statistically significant. While all of the samples Fujicem Evolve group had adhesive failures, the group with all failure types was Panavia V5. In all test groups, adhesive failure was the most, and cohesive failure was detected on dentin was the least. Conclusion: This study shows that saliva contamination the effect on bond strength and differences on bond strength between different types of resin cements. In addition, the bond strength needs to be improved when self-cured resin cements are compared with dual-cured resin cements.