Eski Foça'nın geleneksel dokusuna koruma ve sağlıklaştırma
The Preservation andsanitation traditional texture of eski Foça
  1. Tez No: 68195
  2. Yazar: GÜLDEREN ZEGEREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CAN HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ancient Phokaia, Eski Foça, Traditional texture, Preservation, Restoration, Rural site
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmada 3000 yıldır tarih sahnesinde yer alan Eski Foça yerleşmesinin 19. yüzyıl konut dokusu incelenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünden sonra yer alan ikinci bölümde bilgi-belge toplama ve arazi tespit çalışmaları hakkında açıklama yapılmıştır. Üçüncü bölümde Eski Foça kasabasının tarihsel, fiziksel, sosyal, ekonomik ve mimari özellikleri ile Antik Phokaia Kenti kalıntıları hakkında bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde geleneksel eski yapıların mimari özellikleri, geçirdikleri değişimler, ekonomik yaşam ile konfor koşullan ve sorunların analizi sunulmaktadır. Elde edilen tespitler sonucunda olanak ve sorunlar beşinci bölümde değerlendirilmektedir. Altıncı bölümde ise Eski Foça yöresinin, çağdaş koşullar gereğince sağlıklaştırılarak korunmaları için genel planlama kararları verilmiş, bu kararlar çerçevesinde ayrıntılı düzenleme planlarına veri sağlanmıştır. Bilim Kodu: 601.04.01 Anahtar Kelimeler Koruma, Eski Foça, Geleneksel doku, Restorasyon Sayfa Adedi : 170 Tez Yöneticisi : Doç. Dr: Can M. HERSEK
Özet (Çeviri)
In this study, since was known 3000 years Eski Foça's 19. Century residantial texture are analized in general. The study consist of 6 chapter. After introduction, in the second chapter the method of data- dokumentation are explained. In the third chapter phiysical, social, historcal and economical caracteristics and Ancient Phokaia City ruins of Eski Foça are analysed in general. In the fourth chapter the traditional buildings of the study area are examined accordingto their architectural characterises, existing alteration patterns, econonical status, existings sanitary and contort conditions. In the fifth chapter evalution of the potentials and problems of traditional buildings for adaptation to the present life is given in details. And in the last and sixth chapter to give the general planning principles that are necessayr to preserve values for their sanitation as contemporary conditions (Circumstances) require, and lastly, within the framework of general planning principles, to provide data to the detailed requlation planning