Türkiye'de Suriyeli göçmenlerin toplumsal uyumuna yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
Evaluation of studies on social integration of Syrian migrants in Turkey
- Tez No: 682173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye, Suriyeliler, Uyum Süreci, Migration, Turkey, Syrians, Process of adaptation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Göç, bütün dünya ülkelerini farklı zaman dilimlerinde etkisi altına alan en önemli konulardan biridir. Günümüzde önemi daha da artan göç olgusu, sadece tek bir disiplinin değil, birçok disiplinin çalışma konusu olmaktadır. Suriye'de, 2011 yılında başlayan ve günümüzde de etkisi devam eden iç savaş nedeniyle Suriye'ye coğrafi olarak yakın ülkelere yoğun bir şekilde zorunlu göçler yaşanmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de büyük bir göçmen kitlesi ile karşı karşıya kalmıştır. Suriyelilerin başlarda geri dönecekleri beklenmiş ve bu beklentiye göre süreç yürütülmüştür. Ülkemiz, bu zor dönemde açık kapı politikası izleyerek, Suriyeli göçmenleri geçici koruma kapsamı altına almıştır. Yaşanan bu yoğun göçler sonrasında Suriyelilerin ülkelerine geri döneceği beklentisi değişerek, ülkemizde kalıcı olacağı kanaatine varılmıştır. Bununla beraber Suriyelilerin Türkiye'deki gündelik hayata uyum sağlamaları konusu gündeme gelmiş olup, yerel halk ile Suriyelilerin uyumu konusunda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada öncelikle göç, göç kuramları, göç türleri, uyum, uyumu etkileyen faktörler ile ilgili teorik açıklamalara yer verilmiştir. Ardından Türkiye'de göç ve uyum çalışmaları çerçevesinde merkezi yönetim, yerel yönetim ve STK'lar tarafından yapılan çalışmalar incelenip, göç ve uyum kavramlarının ülkemiz ve göçmenler üzerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Immigration is one of the most important issue affecting all the countries of the world in different time periods. The phenomenon of immigration, whose importance has increased more today, is the subject of study not only for a single discipline but also for many disciplines. Immigration is one of the most important issue affecting all the countries of the world in different time periods. The phenomenon of immigration, whose importance has increased more today, is the subject of study not only for a single discipline but also for many disciplines. Because of the civil war ,which started in 2011 and continues today in Syria, to the countries which are geographically close to Syria have happened intense forced migration. In this context, Turkey is faced with a large mass of immigrants. It was expected that the Syrians would return at first, and the process was carried out according to this expectation. Our country has taken Syrian immigrants under temporary protection by following an open door policy in this difficult period. After these intense immigrations, the expectation of the Syrians will return to their countries has changed and it has been concluded that Syrians will be permanent in our country. In addition, the issue of Syrians' adaptation to daily life in Turkey has come to the fore, and studies has begun about the harmonization of local people and Syrians. In this study, firstly theoretical expectations of immigration, immigration theories, types of immigration, adaptation, factors affecting adaptation are included. Then, within the framework of migration and integration studies in Turkey, the studies carried out by the central government, local government and NGOs were examined and the effects of the concepts of migration and integration on our country and immigrants were tried to be revealed.