Üniversite öğrencilerinin öğrenme etkililiği ve motivasyonunun artırılmasında nörobilim kullanımı: Online eğitimde tüketici davranışı üzerine bir uygulama
The use of neuroscience in increasing the learning effectiveness and motivation of university students: An application on consumer behavior in online education
- Tez No: 682301
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Online Eğitim, Öğrenme Etkililiği, Nörobilim, EEG, Eye Traking, Online Education, Learning Effectiveness, Neuroscience, EEG, Eye Tracking
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Son yıllarda harmanlanmış eğitimin önemi artarken dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birlikte online eğitim zaruri hale gelmiş ve bunun etkin şekilde kullanımı ve eğitimin kalitesi hem eğitim verenler, hem de eğitim alanlar açısından bir anda en önemli odak nokta haline gelmiştir. Bu noktadan hareketle bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin, öğrenme etkililiği ve online öğrenme motivasyon seviyelerini nörobilim teknikleri kullanarak belirlemeye çalışmak ve daha etkin online eğitim sağlanabilmesi için öneriler geliştirmek olarak belirlenmiştir. Araştırma yaklaşımı olarak var olanları olduğu gibi gözleyip tanımlamayı amaçlayan betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma nitel araştırma olarak planlanmış ve nitel veriler Nörobilim teknolojilerinden EEG (Elektroensefalografi) (14+2 kanallı Epoc Emotiv) ve Eye Tracking (Mangold International Mini Eye Tracking 60hz) teknolojileri kullanılarak toplanmıştır. Bu araştırmanın evreni, tüm İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileridir. Yazın taramasında Nörobilim araştırmaları için 12-25 aralığında kullanılacak denek sayısının yüzde 80 oranında istatistiksel sonuç gücünde olacağı belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle bu araştırma kapsamında 10'u erkek, 8'i kadın, 9'u havacılık, 9'u ise psikoloji öğrencisi olan, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi ve 21-25 yaş aralığındaki toplam 18 denekle çalışılmıştır. Bu araştırma kapsamında belirlenen denek grubu ile“Uygulamalı Araştırma Yöntemleri”dersi incelenmiş ve öncelikle öğrencilerin online eğitim platformunda nelere odaklandıkları, neleri görüp görmedikleri, ne kadar süre harcadıkları ve platformun ne derece etkin bir yapıya sahip olduğu belirlenmiş ve geliştirilmesi gereken noktalar tespit edilmiştir. Göz İzleme yöntemi sırasında öğrencilerin başlarına yerleştirilen EEG cihazı ile de öğrencilerin eğitim sırasındaki duygu durum değişiklikleri ve bu değişiklikleri etkileyen faktörler belirlenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki ders süresi uzadıkça öğrencinin online eğitime olan ilgisi azalmaktadır. Özellikle ders sonlarında var olan etkinlik azlığı öğrencilerin ilgisini azaltan en önemli faktörlerdendir. Ek olarak, eğitmenin görüntüsünün küçük olmasının, eğitmenin vücut dilinin öğrencilerce algılanamamasının, hem öğrenciler arasında hem de eğitmen öğrenci arasında var olan interaktivitenin azlığının, öğrencilerin ders sırasında bulundukları ergonomik koşulların, ders konusunun ilgilerini çekecek şekilde anlatılmamasının, ekrana yansıtılan sunumun ekranda kalma süresinin, öğrencilerin eğitimin etkililiği algıları üzerinde yüksek derecede etkili olan faktörler oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca cinsiyete ve öğrencinin bölümüne göre de eğitim etkinliği algısının farklılaştığı ve bu anlamda halihazırda kullanılan sistemin kişiselleştirmeye müsaade etmediği de ortaya çıkan sonuçlar arasındadır. Bu araştırma kapsamında pandemi koşulları sebebiyle sadece ön test yapılabilmiştir. Bu anlamda bir sonraki araştırmalarda yapılan ön teste ek olarak sistemde ve eğitimde ön test sonuçlarına göre yapılacak olan iyileştirmelerden sonra son test uygulaması yapılması ve çıkan sonuçların yeni duruma göre değerlendirilip ön test ve son test arasındaki farklılıkların ortaya konması önerilecektir.
Özet (Çeviri)
While the importance of blended education has increased in recent years, with the pandemic that has affected the world, online education has become essential and the effective use of this have become the most important focal point for both educators and educators. From this point of view, the aim of this study was set as to try to determine the learning efficiency and online learning motivation levels of university students by using neuroscience techniques and to develop suggestions for more effective online education. The descriptive research method, which aims to observe and define the existing ones as they are, was used as a research approach. The research was planned as a qualitative research and qualitative data were collected using neuroscience technologies EEG (Electroencephalography) (14+2 channel Epoc Emotiv) and Eye Tracking (Mangold International Mini Eye Tracking 60hz) technologies. The population of this research is all Istanbul Aydın University students. In the literature review, it has been stated that the number of subjects to be used for neuroscience research in the range of 12-25 will have a statistical power of 80 percent. From this point of view, within the scope of this study, 10 male, 8 female, 9 aviation and 9 psychology students, third and fourth grade students, and a total of 18 subjects between the ages of 21-25 were studied. The“Applied Research Methods”course was examined with the subject group determined within the scope of this research, and first of all, what the students focused on, what they saw and did not see, how long they spent, and the effective structure of the platform were determined and the points that need to be improved were determined. With the EEG device placed on the heads of the students during the Eye Tracking method, the mood changes of the students during education and the factors affecting these changes were determined. The results showed that the longer the course duration, the less the student's interest in online education. The lack of activity, especially at the end of the lessons, is one of the most important factors that reduce students' interest. In addition, the small image of the instructor, the inability to perceive the instructor's body language by the students, the lack of interactivity between the students and the instructor, the ergonomic conditions of the students during the lesson, the lack of attention to the subject, the duration of the presentation on the screen, the students' education are highly influential factors on perceptions of the students on online education's effectiveness. In addition, it is also among the results that the perception of education's effectiveness differs according to gender and the department of the student and in this sense, the system currently used does not allow personalization. Within the scope of this research, only pre-tests could have been examined due to pandemic conditions. In this sense, in addition to the pre-test in the next studies, it will be recommended to make a post-test after the improvements to be made in the system and education according to the pre-test results, and to evaluate the results according to the new situation and to reveal the differences between the pre-test and the post-test.