Sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet lisans eğitimi hakkındaki görüşleri
Social work experts' views on social work undergraduate education
  1. Tez No: 682302
  2. Yazar: ÖMER FARUK CANDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet Uzmanı, Sosyal Hizmet Eğitimi, Sosyal Hizmet Mesleği, Social Work, Social Work Education, Social Work Profession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, sosyal hizmet uzmanlarının saha deneyimleri doğrultusunda sosyal hizmet eğitimine yönelik öz bildirimlerin ve görüşlerin değerlendirilmesi; katılımcıların saha deneyimleri doğrultusunda almış oldukları sosyal hizmet eğitimi hakkındaki görüşlerin değerlendirilerek önerilerin paylaşılması ve çalışmanın sosyal hizmet akademisine katkı sağlaması amaçlamaktadır. Araştırma, 4 yıllık sosyal hizmet eğitimini tamamlamış sahada çalışan sosyal hizmet uzmanları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma nicel bir araştırmadır. Araştırma da sosyo-demografik bilgileri içeren anketle birlikte, sosyal hizmet lisans eğitiminin yeterlilik düzeyi ve yapılandırılmasına yönelik anket kullanılmıştır. Sosyal hizmet lisans programlarından mezun olmuş, sahada çalışan 380 kişi ile anket yapılmıştır. SSPS 21 programından elde edilen verilerin analizleri yapılmış, genel tarama modeli tek değişkenli istatistiksel analiz ve çözümleme (tekil tarama tekniği) kullanılmıştır. Yapılan araştırmada, sahada çalışmış sosyal hizmet uzmanlarının kendi öz bildirimlerine dayanarak, sosyal hizmet eğitimi hakkındaki görüşlerinin olumsuz olduğu saptanmış olup, bunlara ek olarak; teorik ve uygulama düzeyindeki eğitimde eksiklikler olduğu, süperivzyon eğitimindeki sürecin verimsiz geçmesi, verilen derslerin ağırlıklı olarak sosyal hizmet alanı ile ilgisi olmayan akademisyenler tarafından verilmesi, uygulamada ve sahada mezunların kendilerini yetersiz hissetmelerine sebebiyet verdiği, bu durumun getirmiş olduğu olumsuzluklar nedeniyle sosyal hizmet uzmanlarının kendi deneyimleri doğrultusunda almış oldukları sosyal hizmet eğitimindeki problemler tespit edilmiştir. Bu bağlamda sosyal hizmet eğitimindeki eksiklerin belirlenmesi ve yapılandırılması ile ilgili çalışmalar yapılması, sosyal hizmet uzmanlarının sahada ve uygulamada daha yetkin bir duruma gelmesini sağlayacak çalışmaların akademik olarak desteklenmesinin gerekli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is based on the field experiences of social workers, the essences and views on course social work education; The field experience of the participants aims to evaluate another social work training, share suggestions by evaluating their opinions and contribute to the auxiliary social service academy. The research was carried out on social workers working in the field who have completed 4 years of social work training. The study is a quantitative research. A questionnaire for the adequacy and structuring of social work undergraduate education was applied along with the questionnaire containing socio-demographic information. A survey was conducted with 380 working people who graduated from social work undergraduate programs. General survey model, univariate analysis and analysis are used. In the study, the basis of the social workers who worked in the field is that their opinions are negative, in addition to these; There are deficiencies in the theoretical and practical level of education, the process in superivion education is inefficient, the academicians who are not mainly related to the field of social work feel inadequate in time, in practice and in the field, and this situation has been included in the social work experts' own experiences guide. In this context, it is thought that the deficiencies in social work education and the studies related to its structuring, the studies to make social workers more competent in the field and in practice should be supported academically.