10-14 yaş aralığındaki ortaokul öğrencilerinde sürekli kaygı düzeyi, üstbiliş sorunları ve düşünce eylem kaynaşması arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationships between trait anxiety levels, metacognition problems and thought-action fusion in middle school students aged between 10-14 years old
- Tez No: 682311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Kaygı, Üstbiliş, Düşünce Eylem Kaynaşması, Ergenlik, Trait Anxiety, Metacognition, Thought-Action Fusion, Adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 10-14 yaş aralığındaki ortaokul öğrencilerinde sürekli kaygı düzeyi, üstbiliş sorunları ve düşünce eylem kaynaşması arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu araştırmanın örneklemi İstanbul ili Avcılar ilçesinde bulunan 3 ortaokulda öğrenimlerine devam eden 761 öğrenciden (%48,6 kız, s=370; %51,4 erkek, s=391) oluşmaktadır. Araştırmanın verileri katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocuklar İçin Sürekli Kaygı Envanteri (SKE-Ç), Üstbiliş Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu (ÜBÖ-ÇE) ve Çocuklar İçin Düşünce Eylem Kaynaşması Ölçeğinin (DEK-Ç) uygulanmasıyla elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Bağımsız Gruplar t Testi Analizi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi ve Çok Değişkenli Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kızların SKE-Ç puan ortalamaları erkeklere oranla anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. SKE-Ç toplam puanları; ÜBÖ-ÇE toplam puanları ve DEK-Ç toplam puanları ile pozitif yönde anlamlı düzeyde korelasyon göstermektedir. Olumlu üst endişeler, olumsuz üst endişeler, batıl inançlar ceza ve sorumluluk inançları, bilişsel izleme puanları, SKE-Ç toplam puanları ile pozitif yönde anlamlı düzeyde korelasyon göstermektedir. Olumsuz üst endişeler, olumlu üst endişeler, batıl inançlar ceza ve sorumluluk inançları, DEK-Ç puanları ve yaş değişkeni, SKE-Ç puanlarını anlamlı ölçüde yordamaktadır. Sonuç: Üstbiliş sorunları ve düşünce eylem kaynaşmasının sürekli kaygı düzeyi ile anlamlı ilişkisi olduğu sonucu dikkate alındığında, üstbiliş sorunları ve düşünce eylem kaynaşmasına yönelik terapötik müdahaleler kaygı bozukluklarının sağaltımında etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationships between trait anxiety levels, metacognition problems and thought-action fusion in middle school students aged between 10-14 years old. Method: The sample of this cross sectional study consists of 761 students (48,6% female, n=370; 51,4% male, n=391) optained from three middle schools from Avcılar in Istanbul. The enstruments used in this study are Sociodemographic Data Form, Trait Anxiety Levels Inventory For Children, Metacognition Questionnaire For Children And Adolescents (MCQ-C) and Thought-Action Fusion-Child Version (TAFIC). Independent Sample t Test, Pearson Product Moment Correlation Test and Multivariate Linear Regression Analysis were performed for study statistical analysis. Results: Trait anxiety levels scores were higher in females compared to males. Trait anxiety levels scores were positively correlated with MCQ-C total scores and TAFIC total scores, significantly. Positive meta worry, negative meta worry, superstitious punishment and responsibility beliefs, cognitive monitoring scores were positively correlated with trait anxiety levels scores, significantly. Positive meta worry, negative meta worry, superstitious punishment and responsibility beliefs scores, TAFIC scores and age variables predict trait anxiety levels, significantly. Conclusion: Considering the significant relationships between trait anxiety levels, metacognition problems and thought-action fusion, therapeutic interventions focusing on metacognition problems and thought-action fusion problems may be efficient in treatment of problems about high anxiety levels.