Mersin ilinde lojistik sektöründe çalışanların örgütsel destek algısının iş performansları üzerine etkisi: Örgütsel etik ikliminin aracılık rolü
The effect of the perception of organizational support on the business performance of the logistics sector employees in Mersin: The intermediary role of the organizational ethics climate
- Tez No: 682604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Destek, İş Performansı. Örgütsel Etik iklim, Aracılık Etkisi, Organizational Support, Job Performance. Organizational Ethical Climate, Mediation Effect
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz küresel rekabet ortamında iş performansını artırmak önemli bir rekabet unsurudur. İş performansını artırmak için birçok değişken etkili olabilmektedir. Literatürde birçok değişken adı geçmektedir. Bunlardan ikisi de örgütsel destek ve örgütsel etik değişkenleridir. Bu çalışmada bu iki değişkenin iş performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Lojistik sektörü küresel iş ortamında ticari ilişkileri ve faaliyetleri gerçeğe dönüştüren, mal ve hizmet değişimini kolaylaştıran bir sektördür. Bu sektör yedi gün yirmi dört saat esasıyla hizmet vermektedir. Bu tezin amacı, Mersin ilinde lojistik sektöründe çalışanların örgütsel destek algılarının iş performanslarına etkisini incelemek ve örgütsel etik iklimin aracılık rolünü araştırmaktır. Tez kapsamında, Mersin ilinde lojistik sektöründe farklı branşlarda görev yapan insanlar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Mersin ilinde bu sektörde çalışan kişi sayısının yaklaşık olarak yirmi bin civarında olduğu değerlendirilmektedir. Araştırmaya gönüllü katılım sağlayan n = 386 çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla elektronik anket yöntemi kullanılmış olup, kolayda örneklem yoluna gidilmiştir. Uygulanan anketlerden elde edilen veriler sonucunda değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla, t testi, ANOVA, regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Değişkenlere yönelik doğrulayıcı faktör analizi ile aracı etkinin tespit edilmesi için ise yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Mersin ilinde lojistik sektöründe çalışanların örgütsel destek algılarının iş performanslarına pozitif etkisinin olduğu ve örgütsel etik iklimin bunda kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing business performance is an important competitive element in today's global competitive environment. Many variables can be effective to increase job performance. Many variables are mentioned in the literature. Two of these are organizational support and organizational ethics variables. In this study, the effect of these two variables on job performance was examined. The logistics sector is a sector that makes commercial relations and activities real and facilitates the exchange of goods and services in the global business environment. This sector provides services on a twenty-four hour basis, seven days a week. The aim of this thesis is to determine the effect of organizational support perceptions of employees in the logistics sector in Mersin on their job performance and to determine the mediating role of organizational ethical climate. Within the scope of the thesis, people working in different branches in the logistics sector in Mersin constitute the universe of the research. It is estimated that the number of people working in this sector in Mersin is around twenty thousand. The sample of the research consists of n = 386 employees who voluntarily participated in the research. In order to collect data, electronic questionnaire method was used and sampling method was used for convenience. As a result of the data obtained from the applied questionnaires, t-test, ANOVA, regression and correlation analyzes were performed in order to determine the relationships between the variables. Structural equation modeling was used to determine the mediating effect with confirmatory factor analysis for the variables. According to the results of the analysis, it has been determined that the organizational support perceptions of the employees in the logistics sector in Mersin have a positive effect on their job performance and the organizational ethical climate has a partial mediation role in this.