İleri evre endometriozis hastalarında serumda bakılan pentraxin- 3 düzeyinin endometriozisin non-invaziv bir tanı yöntemi olarak değerinin araştırılması
Investigation of the value of pentraxin-3 level viewed inserum in patients with advanced endometriosis as a noninvasive diagnosis method of endometriosis
- Tez No: 682819
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioma, endometriozis, non-invaziv, pentraxin-3, tanı, Diagnosis, endometrioma, endometriosis, non-invasive, pentraxin-3
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamız ileri evre endometriozis hastalığına non-invaziv bir tanı yöntemi alternatifi bulmak ve bu şekilde invaziv yöntemler kullanmadan daha düşük maliyet ve zaman kullanarak erken tanı ve tedavi şansı elde etmek amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda over hücrelerinden ve ektopik endometrial hücrelerden inflamasyona ve uygun uyaranlara yanıt olarak pentraxin-3 salınımı olduğu gösterilmiştir. Bu bulgulara dayanarak amacımız pentraxin-3 molekülünün ileri evre endometriozisin tanı ve tedavisindeki yerini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada vaka grubu olarak hastanemizin jinekoloji ve infertilite birimlerine 2018-2020 yılları arasında ileri evre endometriozis tanısı ile yatırılıp bu endikasyonla ameliyat planlanan veya medikal tedavi ile takip edilen toplam 71 hastanın ve kontrol grubu olarak da tüp ligasyonu için laparoskopi planlanan ve jinekolojik hastalığı bulunmayan 56 hastanın serum örneklerinde pentraxin-3 düzeyi ölçülmüştür. Her iki grubun demografik-klinik özellikleri ve operasyon sonuçları ile beraber SPSS istatistik programı kullanılarak gerekli karşılaştırmalar yapılmış ve istatistiksel anlamlılıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Pentraxin-3 düzeyinin endometriozisli grupta kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. (p0,05) Pentraxin-3 düzeyi endometriozis cerrahisi olan ve olmayan grupta karşılaştırılmış ancak istatistiksel anlamda bir farklılık izlenmemiştir. (p>0,05) Hastaların CA125 ve CA19-9 düzeyleri ile pentraxin-3 düzeyi arasında bulunan negatif yönlü zayıf ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. (p>0,05) Cerrahi geçiren grubun analiz dışı bırakıldığı analizlerde medikal tedavi kullanım süresinin pentraxin-3 düzeyinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı tespit edilmiştir. (p>0,05) İleri evre endometriozis hastalığının serum Pentraxin-3 düzeyi ile için non-invaziv yöntemlerle tespit edilip edilemeyeceği üzerine ROC analizi yapılmış, pozitif sınır değeri 4,73 ng/ml olarak bulunmuştur. Bu değerde pentraxin-3'ün sensitivite ve spesifitesi %73 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız endometriozisli hastalarda tanı amacıyla serum pentraxin-3 değerinin non-invaziv bir yöntem olarak yol gösterici olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE VALUE OF PENTRAXIN-3 LEVEL VIEWED IN SERUM IN PATIENTS WITH ADVANCED ENDOMETRIOSIS AS A NON-INVASIVE DIAGNOSIS METHOD OF ENDOMETRIOSIS Aim: Our study was conducted in order to find a non-invasive diagnostic method alternative to advanced endometriosis disease and thus to obtain the chance of early diagnosis and treatment by using less cost and time without using invasive methods. Studies have shown that pentraxin-3 is released from ovarian cells and ectopic endometrial cells in response to inflammation and appropriate stimuli. Based on these findings, our aim is to show the role of pentraxin-3 molecule in the diagnosis and treatment of advanced endometriosis. Materials (Patients) and Methods: In this study, serum samples of 71 patients who were hospitalized in the gynecology and infertility units of our hospital with the diagnosis of advanced endometriosis and were scheduled for surgery or followed up with medical treatment as a case group and 56 patients who were scheduled for laparoscopy for tubal ligation and did not have gynecological disease as a control group were taken between 2018-2020. Pentraxin-3 levels were measured from these samples. The necessary comparisons were made using the SPSS statistical program together with the demographic-clinical characteristics and operation results of both groups and their statistical significance was evaluated. Results: Pentraxin-3 level was found to be significantly higher in the endometriosis group compared to the control group. (p0.05) Pentraxin-3 levels were compared in groups with and without endometriosis surgery, but no statistically significant difference was observed. ((p> 0.05) The negative weak relation found between the CA125 and CA19-9 levels of the patients and the pentraxin-3 level was not found to be statistically significant. (p>0.05) In the analyzes excluding the surgical group, the duration of medical treatment use did not cause a significant change in pentraxin-3 level. (p>0.05) ROC analysis was performed to determine whether advanced endometriosis can be detected by non-invasive methods for serum Pentraxin-3 level, and the positive cut-off value was 4.73 ng/ml. The sensitivity and specificity of pentraxin-3 were determined as 73% at this value. Conclusion: Our study shows that serum pentraxin-3 value can be used as a guide for diagnosis in patients with advanced endometriosis.