Determining the quality of life of the elderly living in Turkey and Iraq, and the associated intercultural differences
Türkiye ve Irak'ta yaşayan yaşlıların yaşam kalitelerinin ve buna bağlı kültürler arası farklılıkların belirlenmesi
- Tez No: 683105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN BARIŞ DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ülke, Kültürlerarası fark, Yaşam kalitesi, Yaşlı, Country, Intercultural differences, Elderly, Quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Arka plan: Bireylerin genel yaşam beklentisi dünya çapında artmıştır. Yaşam kalitesi, ekonomik durum ve sağlık durumu, yaşam tarzı ve dengeli beslenme gibi birçok faktörden etkilenebilir. Amaç: Çalışma, Türkiye ve Irak'ta yaşayan yaşlıların yaşam kalitesini ölçmeyi, yaşam kalitesine etki eden faktörleri belirlemeyi ve iki ülke arasında karşılaştırmalar yapmayı amaçlamaktadır.Yöntemler: Karşılaştırmalı çalışma tasarımı, Irak ve Türkiye'deki yaşlıların yaşam kalitesini karşılaştırmak için Ocak 2020 – Ocak 2021 döneminde gerçekleştirildi. Çalışma, Irak ve Türkiye olmak üzere iki ülkede gerçekleştirildi. Irak'ta araştırmacı, toplumda yaşayan 100 yaşlıyla anket uyguladı. Yaşlılar, Irak'ın Babil şehrinde ikamet edenlerden oluşuyordu. Araştırmacı, danışmanı ile birlikte Türkiye'nin Çankırı ili, ilçe ve merkezinde ikamet eden ulaşılabilen100 yaşlıyı araştırdı. Görüşmeler yüz yüze yapıldı. Araştırmacılar tarafından tasarlanan Yaşlı Tanıtım Formu ve WHOQOL-OLD ölçeği iki ülkenin yaşlılarından oluşan katılımcılara uygulandı. Sonuçlar: Yaşam kalitesini etkileyen faktörler ve iki ülke arasındaki farklılıklar tespit edildi. Iraklı yaşlıların yaşam kalitesi ile yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, ekonomik durum, kronik hastalıklar, engellilik, ilaç tedavisi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve manevi durum arasında önemli bir ilişki vardı. Türkiye'de yaşlıların yaşam kalitesi ile ekonomik durum, kronik hastalıklar, sağlıklı beslenme, egzersiz ve manevi durum arasında anlamlı bir ilişki vardı. Sonuç: Türkiye'de yaşlıların yaşam kalitesi Irak'tan yüksekti.
Özet (Çeviri)
Background: The overall life expectancy of individuals has risen worldwide. Quality of life can be influenced by many factors, including economic and health status, way of life, and balanced diet. Aim: The study aims to measure the quality of life of the elderly living in Turkey and Iraq, to determine the factors that affect the quality of life, and to make comparisons between the two countries. Methods: The comparative study was carried out in the period January 2020 to January 2021 to compare the quality of life of the elderly in Iraq and Turkey. The study was carried out in two countries, Iraq and Turkey. In Iraq, the researcher completed questionnaires with 100 community-dwelling elderly. The elderly people consisted of those who resided in the city of Babylon, Iraq. The researcher, together with his advisor, surveyed 100 elderly people accessible residing in the district and center of Çankırı province in Turkey. Interviews were held face-to-face. The Elderly Information Form designed by the researchers and the WHOQOL-OLD scale was applied to participants consisting of elderly people in both countries. Results: Factors affecting the quality of life and differences between the two countries were identified. There were significant relationships between the quality of life of elderly Iraqis with age, gender, marital status, education, economic status, chronic diseases, disability, medication, eating healthily, exercise, and spiritual status. There were significant relationships between the quality of life of the elderly in Turkey with economic status, chronic diseases, eating healthily, exercise, and spiritual status. Conclusion: The quality of life of the elderly in Turkey was higher than in Iraq.