Özel eğitim merkezlerinde izlenen engelli çocuğa sahip ebeveynlerin depresyon ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of depression and quality of life of parents with disabled children followed up in special education centers
- Tez No: 683127
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP KUTLU, DOÇ. DR. EROL OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, engelli çocuk, depresyon, yaşam kalitesi, özel eğitim, Parent, Disabledchild, Depression, Life quality, Special education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı özel eğitim merkezlerinde izlenen engelli çocuklarda tedavinin multidispliner oluşunu vurgulayarak, ebeveynlerin depresyon durumu ve yaşam kalitesinin engelli çocuğun eğitim ve tedavisine etkilerini araştırmaktır. Evdeki bakım ve tedavisiyle birlikte rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan tedaviler çocuğun fiziksel ve mental halinde iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı engelli çocuğa sahip ve bakımını üstlenen ailenin genel sağlık durumu da önem arz etmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Manisa ili Şehzadeler ilçesinde yer alan Özel Serdar Öcmenler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde izlenen engelli çocuğa sahip 78 anne 52 baba ve sağlıklı çocuğa sahip 30 anne 30 baba dahil edilmiştir. Ebeveynlerin demografik durumları, yaşam kalitesi skoru ve depresyon oranı bilgileri Genel Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu doldurularak elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda engelli çocuğa sahip ebeveynlerin yaşam kalitesi düşük, depresyon oranları yüksek iken sağlıklı çocuğa sahip ebeveynlerin yaşam kalitesi yüksek, depresyon oranları düşük bulunmuştur. Çocuğun cinsiyetinin, engel durumunun ya da engellilik oranının yaşam kalitesi ve depresyon oranını etkilemediği saptanmıştır. Sonuç: Engelli çocuğa sahip ebeveynlerin yaşam kalitesini arttırmak ve depresyon oranlarını azaltmak amacıyla fiziksel ve psikolojik sağlık durumunun iyileştirilmesi ve sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesi kanısına varılmıştır. Ebeveynlerin psikososyal durumlarının iyileştirilmesi amacıyla profesyonel destek ve bilgilendirme önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of the study is to investigate the effects of parents' depression and quality of life on the education and treatment of disabledchildren, emphasizing the multidisciplinarytreatment of children with disabilities who are followed up in specialeducationcenters.Together with home care and treatment, the treatmentsapplied in rehabilitationcenterscontribute to the physical and mental recovery of the child.For all thesereasons, the general health status of the family that has a disabledchild and undertakestheir care is alsoimportant. Materials and Methods:The studyincluded 78 mothers 52 fathers with disabledchildren and 30 mothers and 30 fathers with healthychildren who werefollowed up in the Private Serdar Öcmenler SpecialEducation and Rehabilitation Center located in the town of Şehzadeler in Manisa.The demographicstatus, quality of life score and depressionrate information of the parentswereobtained by filling out the General Information Form, Beck DepressionInventory and World Health Organization Quality of Life Inventory Short Form. Results:In our study, the quality of life of parents with a disabledchild was low, depressionrateswere high, while the quality of life of parents with healthychildren was high and depressionrateswerelow.It was found that the gender, disability or disabilityrate of the child did not affect the quality of life and the rate of depression. Conclusion:In order to increase the quality of life of parents with disabledchildren and to decrease the rates of depression, it was concluded to improve the physical and psychological health status and strengthentheir social relations.Professional support and information is recommended in order to improve the psychosocialstatus of the parents.