The relation between brand strength and word of mouth in the mediating effect of satisfaction, loyalty and brand image: An empirical examination of Turkey's higher education system
Memnuniyet, bağlılık ve marka imajının aracılık etkisinde marka gücü ile word of mouth arasındaki ilişki: Türkiye yüksek öğretim sisteminin ampirik bir incelemesi
- Tez No: 683209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE İRFANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: WOM, ağızdan ağıza, üniversite, markalaşma, Marka gücü, memnuniyet, Bağlılık, Marka imajı, WOM, word of mouth, university, branding, Brand strength, satisfaction, Loyalty, Brand image
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezin temel amacı, üç ana bileşenle marka gücünün yüksek öğretim kurumsal pazarında word of mouth (WOM) etkisini incelemektir. Yaklaşık 90 milyon ikametgah ve 175'ten fazla üniversitede 7,5 milyonun üzerinde mevcut öğrenciye sahip olan Yüksek öğretim pazarı, özellikle son birkaç yılda yabancı öğrenci sayısının %300 artmasıyla çok rekabetçi ve hızla büyüyen bir pazar haline geldi. Word of mouth bir yüksek öğretim kurumu hakkında bilgi edinmenin ana kaynaklarından biri olduğu için araştırmada kantitatif araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Birincil veriler, kendi kendine yönetilen, anonim, çevrimiçi form aracılığıyla 385 yanıtlayandan toplanmıştır. Araştırma modeli, SPSS ve AMOS kullanılarak Açımlayıcı Faktör analizi (EFA), doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ve yapısal eşitlik modeli (SEM) kullanılarak değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Bu araştırmanın bulgusu, Marka gücünün tek başına Word of Mouth (WOM) doğrudan bir etki göstermediğini göstermektedir. Bununla birlikte, marka gücünün, memnuniyet, sadakat ve Üniversite marka imajı. Bu çalışmanın sonuçları, öğrencileri iyi gelişmiş bir profil ve memnuniyet şemsiyesi altında çekmek ve elde tutmak için kullanılacak bir araç olarak üniversite markalaşma düşüncesini yeniden ateşlemelidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the effect that brand strength with the three main components, have on positive word of mouth (WOM) in higher education institutional market, with turkey having almost 90 million residence and over 7.5 million current students in over 175 universities, the Higher education market has become a very competitive and fast growing market , especially with a 300% increase of number of foreigner students in the past couple of years. Word of mouth is one of the main sources to get info about a higher education institute and thus the research Within the framework of this study quantitative research methods were applied. The primary data were collected of 385 respondents via self-administered, anonymous, online form. Research model was evaluated and analyzed using Exploratory Factor analysis (EFA), confirmatory factor analysis (CFA) and structural equational model (SEM) using SPSS and AMOS. Finding of this research suggest that Brand strength alone does not demonstrate a direct impact on word of mouth (WOM), Nonetheless it was proved that brand strength demonstrate a significant indirect effect on word of mouth (WOM) when mediated by satisfaction, loyalty, and University brand image. The results of this study should reignite the thought of university branding as a tool to be used to attract and retain students under a well-developed profile and satisfaction umbrella.