Synthesis and the characterization of hydroxyl terminated polybutadiene
Hidroksi grupları ile sonlanmış polibutadien'in sentez ve karakterizasyonu
- Tez No: 68451
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: hidroksi gruplan ile sonlanmış polibutadien (HTPB), katı roket yakıtlarında bağlayıcı, azo başlatıcılan, serbest radikal polimerleşmesi. vı, hydroxyl terminated polybutadiene(HTPB), binder for solid rocket propellants, azo initiators, free radical polymerization. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz HİDROKSİL GRUPLARI İLE SONLANMIŞ POLİBUTADİEN'İN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU Pehlivanoğhı, R Konıy Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş KÜÇÜKYAVUZ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim ÖZKAR Ekim 1997, 55 sayfa Hidroksil gruplan ile sonlanmış polibutadien(HTPB) katı roket yakıtlarında bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Sıvı polibutadien polimerleri, yüksek katı yüklenmelerini kabul etmeleri, yüksek orandaki neme karşı gösterdikleri tolerans ve yüksek yakıt değerlerinden dolayı modern katı yakıtlı roketlerde tercih edilirler. Düşük molekül ağırlığında ve fonksİyonalitesi 2 olan hidroksil gruplan ile sonlanmış polibutadien'in sentez ve karakterizasyonu bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Hidroksil son gruplarına sahip butadien'in telekelik polimeri çift bağların çözelti polimerleşmesinde serbest radikal başlatılması sonucundahazırlanmıştır. Bunun için, azobisisobutanol başlaücı olarak sentezlenmiş ve kullanılmıştır. Sentezlenen polimerlerin molekül ağırlık ölçümleri buhar basıncı osmometresi ile yapılmıştır. Sıvı polimerlerin molekül ağırlıkları 800 ile 10800 arasında gözlemlenmiştir. Polimerlerde olan hidroksil grupları için son grup analizleri piridin- asetik anhidrit metodu ile yapılmıştır. Polimerlerin fonksiyonaliteleri 0.5 ile S. S arasında hesaplanmıştır. İki polimerde fonksiyonalite değeri 2 olarak bulunmuştur. Bunların molekül ağırlıkları 3000 civarında hesaplanmıştır. Genel olarak, polimerin molekül ağırlığı arttıkça, fonksiyonalitenin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND THE CHARACTERIZATION OF HYDROXYL TERMINATED POLYBUTADHCNE Pehlivanoğlu, R. Koray M.S, Department of Chemistry Supervisor. Prof. Dr. Savaş KÜÇÜKVAYUZ Co-Supervisor: Prof. Dr. Saim ÖZKAR October 1997, 55 pages Hydroxyl terminated polybutadiene (HTPB) is used as a binder in solid rocket propellant. Liquid polybutadiene prepolymers are preferred in modern solid rocket propellants because of their acceptance of high solid loadings, tolerance against high levels of humidity, and greater fuel values. The objective of this study is the synthesis and the characterization of the low molecular weight hydroxyl terminated polybutadiene with a functionality of 2. Telechelic prepolymers of butadiene with hydroxyl end group have been prepared by the solution polymerization of the dienes under free radical initiation. For this reason, azobisisobutanol was synthesized and used as an initiator. mMolecular weight determinations of the synthesized HTPBs were carried out by vapour pressure osmometer. Liquid prepolymers were obtained with molecular weights of 800 to 10800. End-group analysis for the hydroxyl groups present in the prepolymer samples were carried out by the pyridine-acetic anhydride method. Prepolymers were determined with functionalities of 0.5 to 5.5. Functionality value was found as 2 for the two polymers. Their molecular weights were found around 3000. Generally, it was observed that functionality increases when the molecular weight of the polymer increases.