Farklı seviyelerden yapılan segmental mandibular rezeksiyon sonrası rekonstrüksiyon plağı uygulanan mandibula modellerinde koronoidektomi işleminin mandibula ve plak üzerinde oluşan streslere etkisi: Sonlu elemanlar analizi
The effect of coronoidectomy on mandible and plate stress in mandibular models with reconstruction plate after segmental mandibular resection: Finiteelement analysis
  1. Tez No: 684667
  2. Yazar: TAYFUN YETER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUNÇ DAYI, DOÇ. DR. ADNAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koronoidektomi, rekonstrüksiyon, rezeksiyon, Coronoidectomy, reconstruction, resection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Farklı Seviyelerden Yapılan Segmental Mandibular Rezeksiyon Sonrası Rekonstrüksiyon Plağı Uygulanan Mandibula Modellerinde Koronoidektomi İşleminin Mandibula ve Plak Üzerinde Oluşan Streslere Etkisi: Sonlu Elemanlar Analizi Amaç: Bu çalışmada farklı seviyelerden yapılan segmental mandibular rezeksiyon sonrası rekonstrüksiyon plağı uygulanan mandibula modellerinde plakta ve kemikte meydana gelen stres dağılımlarını koronoidektomi işleminin nasıl etkilediğinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 3 farklı seviyeden rezeke edilmiş defektli mandibula modeli oluşturuldu. Defektler 2.5 mm kalınlığında konvansiyonel plak ve 9 mm uzunluğunda vida ile rekonstrükte edildi. Oluşturulan defektli her mandibula modeli için koronoid kesisi yapıldı. Böylelikle 6 adet grup elde edildi. Oluşturulan 6 adet modelde kesi hatları belirlenirken proksimalde kanin dişin hemen distali sabit kabul edildi. Distal bölgede ise 3 farklı kesi hattı belirlendi. Tüm gruplarda proksimaldeki kesi hattı sabit ve kanin dişin hemen distali olmak üzere: Grup 1'de distal bölgedeki rezeksiyon hattı 3. molar dişin hemen distalinden olacak şekilde oluşturuldu. Grup 2'de grup 1'e ek olarak koronoidektomi işlemi yapıldı. Grup 3'te distal bölgedeki rezeksiyon hattı angulusu içerecek ve angulusun hemen üzerinden olacak şekilde oluşturuldu. Grup 4'te grup 3'e ek olarak koronoidektomi işlemi yapıldı. Grup 5'te distal bölgedeki rezeksiyon hattı Grup 3'teki distal rezeksiyon hattına göre yaklaşık 1 cm daha yukarı alındı. Grup 6'da grup 5'e ek olarak koronoidektomi işlemi yapıldı. Doğal kas kuvvetleri ve kas vektörleri taklit edilerek modellere uygulandı. Üç boyutlu sonlu elemanlar analizi gerçekleştirildi. Bulgular: Mandibula modeline uygulanan rekonstrüksiyon plağı gövdesinde uygun yükleme koşullarında meydana gelen en yüksek von mises stres değeri, gruplarda sırasıyla 1416.97 Mpa, 1021.42 Mpa, 1145.79 Mpa, 395.007 Mpa, 1171.85 Mpa ve 383.007 Mpa olarak bulundu. Bakılan diğer tüm elementlerde oluşan stres değerlerinin koronoidektomi işlemi sonrası ciddi oranda azaldığı görüldü. Sonuç: Koronoidektomi (temporal kas eliminasyonu) işlemi plak-vida-kemik sistemi üzerinde biriken stresi önemli ölçüde azaltmıştır. Sonuç olarak cerrahi planlama yapılırken rekonstrüksiyon işleminin prognozu açısından koronoidektomi işlemi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Coronoidectomy on Mandible and Plate Stress in Mandibular Models with Reconstruction Plate After Segmental Mandibular Resection: Finite Element Analysis Objective: In this study, it was aimed to investigate how the coronoidectomy procedure affects the stress distributions on the plate and bone in mandible models with reconstruction plate after segmental mandibular resection performed at different levels, using the finite element method. Material and Method: In this study, a mandible model with defects resected from 3 different levels was created. Defects were reconstructed with a 2.5 mm thick conventional plate and a 9 mm long screw. Coronoid incision was made in all of the defected mandible models prepared. Thus, 6 groups were obtained. While the incision lines were determined in 6 models prepared, the distal of the canine tooth at the proximal was considered fixed. In the distal region, 3 different incision lines were determined. In all groups, the proximal incision line is fixed and just distal to the canine tooth: Resection line in the distal region in Group 1; It was created in such a way that it was just distal to the 8th tooth. In group 2, coronoidectomy was performed in addition to group 1. Resection line in the distal region in Group 3; It was created to contain and just above the angulus of the mandible. In group 4, coronoidectomy was performed in addition to group 3. In Group 5, the resection line in the distal region was made approximately 1 cm higher than the distal resection line in Group 3. In group 6, coronoidectomy was performed in addition to group 5. Natural muscle forces and muscle vectors were imitated and applied to models. Three-dimensional finite element analysis was performed. Results: The highest von mises stress value in the reconstruction plate body applied to the mandible model under appropriate loading conditions was found as 1416.97 Mpa, 1021.42 Mpa, 1145.79 Mpa, 395.007 Mpa, 1171.85 Mpa and 383.007 Mpa in the groups, respectively. It was observed that the stress values occurring in all other elements examined significantly decreased after the coronoidectomy procedure. Conclusion: Coronoidectomy (temporal muscle elimination) procedure significantly reduced the stress accumulated on the plate-screw-bone system. As a result, the coronoidectomy procedure should be taken into consideration while making surgical planning in terms of the prognosis of the reconstruction procedure to be performed.