The effects of motivational strategies on the achievement level of EFL students
Motivasyon stratejilerinin İngilizce öğretiminde öğrencilerin başarı düzeylerine etkileri
  1. Tez No: 684784
  2. Yazar: SERA SARE KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EFL öğrencisi, motivasyon, yabancı dil olarak İngilizce, EFL student, motivation, English as a foreign language
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Öğrenme süreçlerinin en önemli etmenlerden biri olarak kabul edilen motivasyon, yabancı dil olarak İngilizce öğrenmede başarılı olmak için önemli bir faktördür (Alrabai, 2016). Özellikle araştırmacılar son otuz yılda Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL) öğrenmede motivasyon kazanmak, sürdürmek ve teşvik etmek için çeşitli yaklaşımlar önermişlerdir (Williams & Burden, 1997; Clément, Dörnyei & Noels, 1994; Chambers, 1999). Öğrencilerin kültürel geçmişleri ile L2 kültürünün öngördüğü alanlar arasındaki ilişki düzeyleri, L2 Motivasyon Modeli tarafından açıklandığı gibi akademik konuları öğrenmeye yönelik tutum ve motivasyonlarını büyük ölçüde etkilemektedir (Ghazvini ve Khajehpour, 2011). Bu tez çalışmasının temel amacı, daha önce İngilizce dersi alan veya almış olan bir grup yabancı dil kursu öğrencisinin sosyo demografik özellikleri, motivasyon faktörleri ve İngilizce başarıları arasındaki ilişkileri incelemektir. Özellikle, EFL öğrencilerinin Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde yabancı dil olarak İngilizce öğrenirken sahip oldukları motivasyon düzeyleri ve motivasyon türlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu tez çalışması nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya katılan katılımcılar Türkiye'deki dil kursu öğrencileri arasından rastgele örneklem yoluyla seçilmiştir. Veriler, yabancı dil dersleri alan veya daha önce almış 300 dil okulu öğrencisinden anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcı olabilmek için üniversitedeki herhangi bir bölümde İngilizce dersi alma koşulları bulunmaktaydı. Bu çalışma nicel araştırma yaklaşımlarından anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama işlemi çevrimiçi ortamda Google Docs sistemine konulan veri toplama aracı ile yapılmıştır. Daha sonra sosyal medya kullanılarak irtibat kurulan öğrencilerden soruları cevaplamaları viii istenmiştir. Kullanılan veri toplama araçları katılımcıların yaş, cinsiyet ve ebeveyn İngilizce yeterliliği ile ilgili soruların bulunduğu demografik form ve İngilizce öğrenme sürecinde deneyimledikleri motivasyon bilgileri, öğrenme çıktıları ile ilgili görüşleri ve tutumları ile ilgili soruları içeren motivasyon anketidir. Öğrencilerin başarı düzeyleri ise İngilizce öğretim kurslarında uygulanan Vize ve Final sınavlarının kurs başlangıcında ve sonunda uygulanması ile elde edilen akademik başarı seviyeleri karşılaştırılarak ölçümlenmiştir. Her iki uygulanan sınav sonuçları ön-test ve son-test olarak çalışmanın amaçları doğrultusunda incelenmiş ve tartışılmıştır. Bulgular, kadın EFL öğrencilerinin erkek öğrencilere göre daha motive olduğunu göstermiştir. Yaşın, motivasyon boyutları için önemli bir faktör olmadığı sonucuna varılmıştır. 31-40 yaş aralığında olan öğrenci grubu motivasyon boyutları açısından en yüksek motivasyona sahip gruptur. Son olarak, betimsel analiz, yüksek başarılı öğrencilerin düşük başarılı öğrencilere göre daha yüksek motivasyon seviyelerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Motivation, regarded to become one of the prominent factors of the learning procedure, is a fundamental factor in studying English as a foreign language). In particular, studies have proposed various approaches to gain, maintain and encourage learning English as a Foreign Language (EFL) over the last three decades. The relationship levels between students' cultural backgrounds and areas predicted by the L2 culture and as explained by the L2 Motivation Model, significantly affect their attitudes and motivations towards learning academic subjects. The ultimate goal of this thesis is to investigate the correlational relation between motivational factors and achievement level of a group of students studying English in a private language course in Istanbul. Also, the correlational relation between demographic factors, motivation and achievement level of the students are investigated. This study employed the survey approach design, which is one of the quantitative research methods. Participants of this study consisted of students randomly selected from a private language course located in İstanbul, in Turkey. 300 students answered a motivational factor questionnaire which was used as the main data collection tool in the study. The participant students were either studying English at the time of the study in the course or the ones who had previously taken private English lessons in the same course. Data collection was carried out online through using Google Docs system. The first part of the questionnaire contained questions about the participants' age, gender, and parental English competency. The second part includes questions about the motivation determinants such as integration, instrumental, effort, valence and expectancy about motivation. To find out whether there is a correlation relation between motivational factors and the English vi achievement level of the participants, their midterm and final exam scores are used. Midterm scores are taken as pre-test and final exam scores are taken as a post-test. The findings showed that young female EFL students are more motivated than young male students. Age is not a significant factor for the motivation dimensions. The students in the 31-40 age groups had the highest level of motivation on motivation dimension scales. Finally, descriptive analysis revealed that high achieving students were more motivated than low achievers.