Destinasyon pazarlaması ve Karaman ilinin destinasyon olarak bilinirliği üzerine bir araştırma
Destination marketing and a research on the awareness of Karaman province as a destination
- Tez No: 686661
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Pazarlaması, Destinasyon İmajı, Karaman, Destination, Destination Marketing, Destination Image, Karaman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Dünya üzerinde birçok yer, doğal veya yapay güzellikler, kültürel özellikler ya da bir takım düzenlenen etkinlikler aracılığıyla turizm açısından canlandırılmaya çalışılmaktadır. Bu hedef doğrultusunda ülkelere, şehirlere, köy veya kasabalara ilişkin destinasyon pazarlaması çalışmalarına sıkça rastlanmaktadır. Bu bağlamda, bir destinasyonun ne kadar tanındığını ortaya koymak araştırmaya konu olabilecek niteliktedir. Bu çalışmada, bir destinasyon olarak Karaman ilinin tanınırlığını, turizm potansiyeline yönelik toplumun farkındalığı ve şehrin destinasyon imajına ilişkin algıyı ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Karaman'da ikamet edenler ve Karaman'ı ziyaret etmiş kişiler çalışmanın ana kütlesi olarak belirlenmiş ve bu kütleden kolayda örnekleme yoluyla seçilen 548 kişiye yüz yüze anket soruları yöneltilmiştir. Anketler aracılığıyla elde edilen veriler; frekans-yüzde tabloları, Ki-Kare, t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Karaman'da, Karaman'ı kısmen bir turizm destinasyonu olarak gördüğü, yerli turistlerin çoğunluğunun ise Karaman'ı bir destinasyon olarak algıladıkları görülmüştür. Hem Karaman halkı hem de yerli turistlerin Karaman'ın sahip olduğu turizm potansiyelinden kısmen haberdar oldukları ve her iki gruptaki katılımcıların Karaman'ın imajını orta düzeyde gördükleri tespit edilmiştir. Hem Karaman halkının hem de yerli turistlerin Karaman'ın tanıtımını daha çok internetten gördükleri anlaşılmıştır. Karaman halkı için Karaman'ı temsil eden ilk üç simgenin sırasıyla“koyun”,“bisküvi”ve“elma”, yerli turistler için ise Karaman'ı temsil eden ilk üç simgenin sırasıyla;“koyun”,“bisküvi”ve“Karamanoğlu Mehmet Bey”olduğu sonucu elde edilmiştir. Sonuç olarak Karaman halkının, Karaman'ı kısmen bir turizm destinasyonu olarak gördüğü, yerli turistlerin ise Karaman'ı bir destinasyon olarak algıladıkları hem Karaman halkı hem de yerli turistler Karaman'ın tanıtımının ve turistik yerlerinin tanıtımının yeterli düzeyde yapılmadığını, her iki gruptaki katılımcıların Karaman'ın sahip olduğu turizm potansiyelinden kısmen haberdar oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many locations in the world are tried to be revived in terms of tourism through natural or artificial beauties, culture, or some organized events.In line with this purpose, destination marketing campaignsthose try to promote countries, cities, villages, or towns are frequently encountered.In this context, revealing how well-known a destination is can be the subject of research. In this study, it is aimed to reveal the recognition of Karaman province as a destination, the awareness of the society towards its tourism potential and the perceptions of the public regarding the destination image of the city.For this purpose, people residing in Karaman and people who have visited Karaman were determined as the population of the study and face-to-face survey questions were asked to 548 people selected by convenience samplingto represent this population. The data obtained through the questionnaires were analyzed using frequency-percentage tables, Chi-Square test, t-test, and One-Way Analysis of Variance methods. According to the results obtained, it has been seen that residents of Karaman perceive Karaman as a tourism destination partially, while most of domestic tourists perceive Karaman as a destination. Both Karaman residents and domestic tourists are partially aware of the tourism potential of Karaman, and participants from both groups see Karaman's image at a mediocre level. Both groups stated that they saw Karaman's promotion mostly on the internet. For the residents of Karaman, the first three symbols representing Karaman are respectively“sheep”,“biscuit”and“apple”, as for domestic tourists;“sheep”,“biscuit”and“Karamanoğlu Mehmet Bey”. As a result, it has been seen that the residents of Karaman perceive Karaman partially as a tourism destination and domestic tourists as a destination. Both groups are partially aware of the tourism potential of Karaman, but they think that Karaman is not promoted sufficiently.
Benzer Tezler
- Gastronomi turizminin yerel halk üzerindeki algısı ve sürdürülebilirliği: Giresun ili örneği
The perception of gastronomy tourism on local people and sustainability: example of Giresun
GÖKHAN KARAHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarıİstanbul Ticaret ÜniversitesiTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
- Destinasyon pazarlamasında imajın rolü: Turist rehberleri üzerine bir araştırma
The role of image on destination marketing: A study on tourist guides
SEHER GEYİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
TurizmBalıkesir ÜniversitesiTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SEBAHATTİN KARAMAN
- Turizm sektöründeki artırılmış gerçeklik (AG) uygulamalarının bireylerin destinasyon ziyaret etme niyetlerine etkisi
The effect of augmented reality (AR) applications in the tourism sector on individuals' destination visit intention
CANSU ERTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
TurizmKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZAHAT EKİCİ
- Destinasyon pazarlamasında yöresel mutfağın etkinliği Üsküp mutfağı
The importance of local cuisine in destinationmarketing: A case of North Macedonia - Skopje cuisine
BUSE ÇELİK KADER
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Turizmİstanbul Ticaret ÜniversitesiTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
- İşbirlikçi pazarlama yaklaşımının otel işletmelerinin pazarlama anlayışları çerçevesinde irdelenmesi
The investigation of collaborative marketing approach in the context of marketing concept of hotel businesses
YUSUF BİLGİN