Gastronomi bölümünde okuyan kadın öğrencilerin kariyer beklentileri ve aşçılık mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişki
Relationship between career expectations and attitudes towards the culinary profession of female students studying in gastronomy department
  1. Tez No: 687195
  2. Yazar: GÖKCE ODACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Eğitimi, Kariyer Beklentisi, Aşçılık Mesleği, Gastronomy Education, Career Prospects, Cooking Profession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans düzeyinde eğitim alan kadın öğrencilerin kariyer beklentilerini ölçmek ve aşçılık mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak üzere anket tekniği kullanılmıştır. Anketler Türkiye'de Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi veren 16 devlet ve 12 vakıf üniversitesinde okuyan 569 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan anketler incelendiğinde eksik ve özensiz dolduranların çıkarılması sonucu 492 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışmada verilerin analizi için faktör analizi, T testi ve ANOVA, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen analizlerin sonuçlarına göre kadın öğrencilerin aşçılık mesleğine yönelik tutumları ve kariyer beklentileri mezun olunan lise değişkenine göre anlamlı farklılık göstermezken sınıf ve staj değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonucuna göre kariyer beklentisi ile cinsiyete uygunluk arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde; güven ve saygınlık ile pozitif yönde orta düzeyde ve meslek sevgisi ile pozitif yönde güçlü düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kariyer beklentisinin aşçılık mesleğine yönelik tutum üzerinde pozitif yönde anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis was made to measure the career prospects of female students studying at the undergraduate level in the field of Gastronomy and Culinary Arts and to examine their attitudes towards the culinary profession. Survey technique was used to collect data. Surveys were applied to 569 students studying at 16 state and 12 foundation universities providing gastronomy and culinary arts education in Turkey. When the collected surveys were examined, 492 surveys were evaluated as a result of the removal of incomplete and sloppy fillers. Factor analysis, T test and ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis h test, correlation and simple regression analysis were used for data analysis in the study. According to the results of the analysis, female students ' attitudes and career expectations towards the culinary profession did not differ significantly compared to the graduated high school variable, while significant differences were found compared to the class and internship variable. According to the results of the correlation analysis, there is a positive, weak level between career expectancy and gender decency; it has been found that it is positively associated with trust and respectability at a moderate level and positively associated with love of the profession at a strong level. Career expectancy has been seen to have a positively significant impact on attitudes towards the culinary profession.