Duygu düzenlemenin bağlanma stilleri ve kişilerarası ilişki tarzları ile ilişkisi
The relationship of emotion regulation with attachment styles and interpersonal relationship types
  1. Tez No: 687824
  2. Yazar: HALİSE ŞEKKELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme stratejileri, duygu düzenleme güçlüğü, bağlanma stilleri, kişilerarası ilişki tarzları, Emotion regulation strategies, emotion regulation difficulties, attachment styles, interpersonal relationship types
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada yetişkin bireylerde duygu düzenleme süreçlerinin bağlanma stilleri ve kişilerarası ilişki tarzları ile ilişkisinin incelenmesi ve kişilerarası ilişkileri açıklayan değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Demografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Kişilerarası İlişkiler Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Aralık-2020 ve Şubat-2021 tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemi ile 18-65 yaş aralığında 420 yetişkin örnekleminden toplanmıştır. İlk olarak verilerin normallik dağılımları test edilmiştir. Çalışmanın sürekli değişkenleri arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ile; yordayıcı değişkenler Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Sürekli değişkenlerinin sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın sürekli değişkenlerinin birçok alt boyutu arasında anlamlı ilişkilerin olduğu; duygu düzenleme stratejileri ve duygu düzenleme güçlüğünün belirli alt boyutları ile bağlanma stillerinin kişilerarası ilişki tarzlarını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra araştırmanın sürekli değişkenlerinin belirli boyutlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, gelir düzeyi gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği bulgulanmıştır. Sonuç: Duygu düzenleme stratejilerinin, duygu düzenleme güçlüğünün, bağlanma stilleri ve kişilerarası ilişki tarzları ile ilişkili olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. Regresyon modelinde yeniden değerlendirme duygu düzenleme stratejisi, kaygılı ve kaçıngan bağlanma ile duygu düzenleme güçlüğü dürtü ve stratejiler alt boyutu kişilerarası ilişki tarzlarını açıklamada yordayıcı değişkenler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the relationship between emotion regulation processes and attachment styles and interpersonal relationship styles in adults and to determine the variables that explain interpersonal relationships. Materials and Methods: In this study, Demographic Information Form, Emotion Regulation Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale Brief Form, Experiences in Close Relationships Questionnaire-II, and Interpersonal Relationship Scale were used. The data were collected by snowboll sampling method within 420 adult at ages of 18-65, between the dates of December-2020 and February-2021. Firstly, the normality distributions of the data were tested. Relationships between continuous variables of the study were examined with Pearson Product Moments Correlation Coefficient; predictive variables were evaluated with Multiple Linear Regression Analysis. In order to determine whether the continuous variables differenciate according to socio-demographic variables, Independent Groups t-Test, One-Way Analysis of Variance and Kruskal Wallis Test were applied. Results: There were correlations between many sub-dimensions of continuous variables of the study; It was concluded that emotion regulation strategies and certain sub-dimensions of emotion regulation difficulties and attachment styles predicted interpersonal relationship styles. In addition, it was found that certain dimensions of the continuous variables of the study differ in terms of gender, age, marital status, education level and income level. Conclusion: It was concluded that emotion regulation strategies, emotion regulation difficulties, attachment styles and interpersonal relationship styles are related to each other. In the regression model, appreasial emotion regulation strategy, anxious and avoidant attachment styles, and some sub-dimension of emotion dysregulation emerged as predictor variables in explaining interpersonal relationship styles.