12-14 yaş yıldız taekwondocularda sezinleme zamanının incelenmesi
Investigation Of Anticipation Time in 12-14-Year-Old Star Taekwondo Players
  1. Tez No: 687981
  2. Yazar: TALHA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sezinleme zamanı, taekwondo, yaş, cinsiyet, Anticipation time, taekwondo, age, gender
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada müsabık düzeydeki taekwondo sporcuları ile aynı yaş grubu sedanterlerin sezinleme zamanları karşılaştırılarak, grupların kendi içerisindeki cinsiyet farklılıklarına bakılarak, sporcu grubundaki spor yaşı ve sportif başarıların sezinleme zamanları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmamıza en az 2 yıl spor geçmişine sahip müsabık seviyede olan 50 kadın, 50 erkek olmak üzere toplam 100 taekwondo sporcusu ile aynı yaş grubundaki aktif spor yapmayan 50 kadın, 50 erkek toplam 100 sedanter birey katılmıştır. Araştırma ölçümlerinde Bassin Anticipation Timer cihazı (Lafayette Instrument Company, Model 50575) kullanılmıştır. Ölçümler 5 mph (düşük), 10 mph (orta), 15 mph (yüksek) hızlarda sağ ve sol taraftan gelen uyaranlara göre 5' er kez yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı One Sample Kolmogorov-Smirnov testi ile non-parametrik analiz yöntemleri uygulanarak tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan sedanterler ve taekwondo sporcularının yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve cinsiyete göre sezinleme zamanı ölçüm sonuçlarının karşılaştırılması ve sporcu grubunun sportif başarı durumuna göre sezinleme zamanlarının karşılaştırılması için Mann Whitney U analizi yöntemi kullanılmıştır. Sporcu grubunun spor yaşlarına göre sezinleme zamanlarının karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Yapılan ölçümler ve istatistiki değerlendirmeler sonucunda sezinleme zamanının gruplar arasında cinsiyet açısından etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca düşük hızdaki (5 mph) uyaranlarda sporcuların sedanterlerden daha iyi sezinleme zamanlarının olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında sporcu grubundaki düşük (5 mph) sol, orta (10 mph) sol ve yüksek (15 mph) sağ uyaran ölçümlerine göre sportif başarıya göre ve yüksek (15 mph) sağ ölçüm sonuçlarında ise spor yaşına göre pozitif yönde anlamlılık bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırmada sedanter ile taekwondo sporcularının düşük seviye uyaranlara karşı sezinleme sürelerinin farklılaştığı, fakat uyaran hızı arttıkça farklılığın kaybolduğu bulunmuş. Elde edilen bu sonuçlara istinaden sportif başarısı ve spor yaşı fazla olan sporcuların sezinleme zamanının daha iyi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the sports age and sportive achievements on the anticipation times of the taekwondo athletes in the athlete group were examined by comparing the anticipation times of the taekwondo athletes at the same age group and looking at the gender differences within the groups. A total of 100 taekwondo athletes, 50 female and 50 male, who are at the competitive level with at least 2 years of sports history, and 50 female and 50 male total sedentary individuals in the same age group who do not do active sports participated. Bassin Anticipation Timer device (Lafayette Instrument Company, Model 50575) was used for research measurements. Measurements were made 5 times each at 5 mph (low), 10 mph (medium), 15 mph (high) speeds, according to the stimuli coming from the right and left sides. Whether the data were suitable for normal distribution was determined by applying the One Sample Kolmogorov-Smirnov test and non-parametric analysis methods. Mann Whitney U analysis method was used to compare the anticipation time measurement results of the sedentary and taekwondo athletes participating in the study according to age, height, body weight and gender, and to compare the anticipation time of the athlete group according to the sportive success status. The Kruskal Wallis H test was used to compare the anticipation times of the athlete group according to their sports ages. As a result of the measurements and statistical evaluations, it was determined that the detection time had no effect between the groups in terms of gender. In addition, it was determined that the athletes had better anticipation times than sedentary stimuli at low speed (5 mph). In addition, positive significance was found according to sportive success according to low (5 mph) left, medium (10 mph) left and high (15 mph) right stimulus measurements in the athlete group, and according to sports age in high (15 mph) right measurement results. As a result, in this study, it was found that the perception times of sedentary and taekwondo athletes differed against low-level stimuli, but the difference disappeared as the stimulus speed increased. Based on these results, it was found that the anticipation time of the athletes with sportive success and higher sports age was better.