Hibrit dişlilerin tasarım çalışması
Design study of hybrid gears
  1. Tez No: 689052
  2. Yazar: MOHAMMAD LOUIE OYOUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE DAHİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hybrid - Hybrid Gear - Composite Gear - Pinion Gear- SCFRP - CFRP, Hibrit - Hibrit Dişli - Kompozite Dişli - Pinyon Dişlisi- SCFRP - CFRP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Recent research has confirmed that the weight of mechanical components should be reduced. It was aimed to maintain high reliability and in addition to a higher integration of functions, Thus the idea of hybrid gearing was found. The hybrid gear reduces the noise/vibration of the hardness-induced gear and therefore making lighter gear components would be a significant advantage over the all-metallic configuration. In this study, the design of metallic gears, Composite and hybrid gears were done with Inverntor and Ansys Programs. Tensile and compression tests were carried out in the simulated program of the designed gears. The results obtained in these tests were compared with the values found in the theoretical calculations. According to the results obtained, hybrid gears are more durable than normal gears in terms of strength and hybrid gears can replace normal gears in all engineering fields. In our research, we proved that hybrid gears and composite gears can be replaced instead of normal metal gears. From this point of view, a comparison was made between hybrid gears of all types, Composite gears and metal gears with different gear thicknesses. 2021, XVİİİ +114 Pages
Özet (Çeviri)
Son araştırmalar, mekanik bileşenlerin ağırlığının azaltılması gerektiğini doğrulamıştır. Yüksek güvenilirliğin korunması ve buna ek olarak daha yüksek bir işlev entegrasyonu amaçlanmış böylece hibrit dişli fikri ortaya çıkmıştır. Hibrit dişli, Sertlik kaynaklı dişlinin gürültüsünü/titreşimini azaltır ve bu nedenle daha hafif dişli bileşenleri yapmak, Tamamen metalik konfigürasyona göre önemli bir avantaj olacaktır. Bu çalışmada metalik dişlilerle ve kompozit dişlilerin tasarımı Inverntor ve Ansys Programlarla yapıldı Tasarım gerçekleştirilen dişlilerin simüleye programında çekme ve basma testler yapıldı. Bu testlerde elde edilen sonuçlar teorik heaplanmada bulunan değerlerle karşılaştırlıdı. Elde edilen sounçlar göre Mukavemet açsından hibrit dişliler normal dişlilere göre daha mukavemetlidir ve tüm mühendislik alanlarında normal dişlilerin yerine hibrit dişliler alabilir. Araştırmamızda normal metal dişliler yerine hibrit dişlilerin ve kompozit dişlilerin değiştirilebileceğini kanıtladık. Buradan hareketle her türden hibrit dişliler, Kompozit dişliler ve dişli kalınlıkları farklı olan metal dişliler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. 2021 , XVİİİ +114 Sayfa