Tıp ceza hukukunda kişisel sağlık verilerinin korunması
Protection of personal health data in medical criminal law
  1. Tez No: 689123
  2. Yazar: MEHMET AKÇAKOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, özel nitelikli veri, kişisel sağlık verisi, tıp ceza hukuku, yaptırım, Personal data, sensitive data, personal health data, medical criminal law, punishment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 756
Özet
Bu çalışmada kişisel veriler belli ya da belirlenebilir bir gerçek kişi ile ilişkili veya ilişkilendirilebilir, o kişinin diğer kişilerden ayırt edilebilmesini sağlayan bilgiler olarak kabul edilmiştir. Kişisel verilerin çok çeşitleri bulunmakla birlikte en önemlilerinden birisi kişisel sağlık verileridir. Bu veriler ise bir gerçek kişinin teknik anlamda sağlık durumuna ilişkin olan ve bu yönüyle diğer kişilerden ayırt edilmesini sağlayan tüm bilgilerdir. Yetkisiz kişilerin eline geçtiklerinde ilgili oldukları kişiler üzerinde öngörülemeyecek düzeyde çok ağır sonuçlar doğurabilecek nitelik taşırlar. Ceza hukuku toplumsal düzenin devamını sağlayan en etkili hukuk dallarından biridir. Kişisel sağlık verilerinin korunmasının da ceza hukuku ile yapılması gerektiğinde tereddüt bulunmamaktadır. Bu yönüyle bakıldığında iç hukuk sistemimizde doğrudan kişisel sağlık verileri özelinde olmasa da kişisel verilerle ilgili olarak cezai yaptırım içeren birçok düzenleme bulunduğu görülmektedir. Bunlardan en önemlileri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 135, 136 ve 138. maddelerindeki kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde kayda alınması, ele geçirilmesi, verilmesi, yayılması ve yok edilmemesi suçlarıdır. Ayrıca 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) m. 17'de düzenlenmiş bulunan kişisel verilerin silinmemesi veya anonim hale getirilmemesi suçu düzenleme altına alınmış bulunmaktadır. Yine 1489 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nunda (UHK) ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'da da aynı nitelikte düzenlemeler bulunmaktadır. Tüm bu düzenlemelerin hayata geçirilmiş olması önemli bir adım olmakla birlikte, bünyelerinde kişisel sağlık verilerinin hassas nitelikleri ile uyum arz edecek özel düzenlemeler içermemeleri ya da bu nitelikte çok yetersiz düzenlemeler içermeleri nedeniyle, kişisel sağlık verilerinin cezai anlamda korunması oldukça yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, personal data is accepted as information that can be associated or associated with a certain or identifiable natural person and that enables that person to be distinguished from other people. Although there are many types of personal data, perhaps one of the most important of these data is personal health data. These data are all information that relates to the technical health status of a real person and ın this way that enables him to distinguish himself from other people. When they fall into the hands of unauthorized persons, they are of the nature to have very severe consequences that cannot be foreseen on the people they are related to. Criminal law is one of the most effective branches of law that ensures the continuation of the social order. There is no hesitation that the protection of personal health data should be done by criminal law. Viewed from this perspective, it is seen that there are many regulations in our domestic legal system that include penal sanctions regarding personal data, although not directly specific to personal health data. The most important of these are the crimes of illegally recording, seizing, giving, disseminating and not destroying personal data in Articles 135, 136 and 138 of the Turkish Penal Code No. 5237 (TCK). In addition, the crimes of not deleting or anonymizing personal data are regulated in Article 17 of the Law on the Protection of Personal Data No. 6698 (KVKK). Again, there are regulations of the same nature in the General Health Law No. 1489 (UHK) and the Law No. 5502 on Some Regulations Regarding the Social Security Institution. Although the implementation of all these regulations is an important step, penal protection of personal health data is quite inadequate, as they do not contain special regulations that will comply with the sensitive characteristics of personal health data or contain very inadequate regulations of this nature.