Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Balıkesir Üniversitesi örneği)
Examining the opinions of the students of faculty of sports sciences on violence and unwanted behaviors in sports (Balikesir niversity sample)
- Tez No: 689124
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ AKÇAKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, şiddet, sporda istenmeyen davranışlar, Sport, violence, undesirable behaviors in sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, Balıkesir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin, sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı görüşlerinin incelenmesi ve sportif olaylara olan ilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmaya, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Balıkesir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören öğrenciler katılmıştır. Araştırmaya, %50.4'ü (n=194) erkek, %49.6'sı (n=191) kadın olmak üzere toplam 385 öğrenci katılım göstermiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara ilişkin görüşlerinin belirlenmesinde Şeker (2011) tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 26.0 for Windows ile analiz edilmiş ve tablolar halinde sunulmuştur. Verilerin analizinde kişisel bilgi değişkenleri (yaş, cinsiyet vb), frekans ve standart sapma, aritmetik ortalama ve ki-kare analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak ayarlanmıştır. Bu çalışma sonucunda; Balıkesir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören kadın ve erkek öğrencilerin önemli çoğunluğunun sporda şiddet eylemlerini ve istenmeyen davranışları onaylamadıkları bulunmuştur. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı eğiliminin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the opinions of students who study at Balıkesir University Faculty of Sports Sciences against violence and misconduct in sport and to determine their level of interest in sporty events. Students studying at Balıkesir University Faculty of Sport Sciences participated in the research in the 2020-2021 academic year. A total of 385 students, 50.4% (n=194) male and 49.6% (n=191) female, participated in the research. A questionnaire developed by Şeker (2011) was used to determine the views of the students participating in the research on violence and undesirable behaviors in sports. The obtained data were analyzed with (SPSS) 26.0 for Windows and presented in tables. Personal information variables (age, gender, etc.), frequency and standard deviation, arithmetic mean and chi-square analyzes were used in the analysis of the data. The level of significance in the analyzes was set as 0.05. As a result of this study; It was found that the majority of male and female students studying at Balıkesir University Faculty of Sports Sciences did not approve of violent acts and undesirable behaviors in sports. It can be said that male students have a higher tendency towards violence and unwanted behaviors in sports than female students.