İlkokul öğrencilerinin konuşma becerisine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Analysis of primary school students' attitudes regarding speech skills
- Tez No: 689709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL GÜVEY AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: konuşma becerisi, konuşma tutumu, tutum, ilkokul öğrencileri, speaking skill, speaking attitude, attitude, primary school students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Dört temel dil becerisinden biri olan konuşma becerisi, statü ve yaş gibi değişkenler fark etmeksizin yaşamın her alanında kullanılmaktadır. Yaşamın bir parçası olan, yaşama kapılarını açtırabilecek ve kapattırabilecek güce sahip olan konuşma becerisinin, bireyler tarafından küçük yaşlardan itibaren doğru bir şekilde kullanılması ve geliştirilmesi beklenmektedir. Araştırmada ilkokul öğrencilerinin konuşma becerisine yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. İlkokul öğrencilerin konuşma becerisine yönelik tutumlarının düzeyleri, tutumlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, anne mesleği ve kendi odasının olup olmadığı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık aranmış ve öğrencilerin konuşma becerisini kullanmaya ilişkin görüşleri ele alınmıştır. Araştırma, tarama modelinden biri olan genel tarama modeli kullanarak gerçekleştirilen betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcılarını 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Muğla ili Marmaris ilçesine bağlı 6 devlet okulunda, 6 köy okulunda ve 2 özel okulda öğrenim görmekte olan ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Toplam 1105 öğrencinin katıldığı araştırmada uygulayıcı tarafından gerçekleştirilen Konuşma Becerisi Tutum Ölçeği ve Konuşma Anketi uygulanmıştır. Araştırmanın ilk üç alt amacına ilişkin nicel verilerin analizlerini yapmak amacıyla SPSS 21 programı kullanılmıştır. Araştırmanın diğer alt amaçlarına ilişkin verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin konuşma becerisine ilişkin tutumlarının ölçek genelinde ve ölçeğin tüm alt boyutlarında ortanın üzerinde olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin konuşma becerisi tutumlarında cinsiyet değişkenine göre Konuşma Davranışı ve Konuşma Kaygısı altvi faktörlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Araştırmada sınıf düzeyi değişkenine göre ilkokul öğrencilerinin konuşma becerisine yönelik tutumlarında ölçeğin genelinde ve tüm alt boyutları kapsamında anlamlı bir farklılık olmadığı; anne mesleği değişkenine göre yalnızca ölçeğin Konuşma Davranışı faktöründe anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin kendilerine ait odalarının olması değişkenine göre konuşma becerisine yönelik tutumlarında Konuşma Davranışı faktöründe anlamlı bir farklılık görüldüğü; ölçeğin genelinde ve diğer faktörlerinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin görüşlerine göre öğrencilerin kendilerini en rahat hissettikleri dil becerisinin konuşma olduğu ve konuşma becerisini seçme nedenlerinin ise“Olumlu duygu, İletişim, Eğitici, Beceri, Kişilik ve Ortamdaki kişiler”olmak üzere 6 başlık şeklinde ortaya çıkmıştır. Araştırmada ilkokul öğrencilerin günlük hayatta en çok konuştukları kişilerin aileleri; söz alarak en çok konuştukları dersin Matematik; konuşmaya ilişkin hissettikleri en yoğun duygunun mutluluk olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada konuşmanın bir ihtiyaç mı bir istek mi olduğuna ilişkin sonuçlarına göre ilkokul öğrencilerinin çoğunun konuşmanın bir ihtiyaç olduğu görüşünde oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Speaking skill, one of the four basic language skills, is used in all areas of life regardless of variables such as status and age. Speaking skill, which is a part of life and has the power to open and close the doors of life, is expected to be used and developed correctly by individuals from a young age. In the study, it was aimed to examine primary school students' attitudes towards speaking skills. A significant difference was sought for primary school students' levels of attitudes towards speaking skill, according to the variables of their attitudes, gender, class level, mother's profession and whether they have their own room, and students' opinions about using speaking skills were discussed. The research is a descriptive study carried out using the general scanning model, which is one of the scanning models. The participants of the study consist of primary school 3rd and 4th grade students studying in 6 state schools, 6 village schools and 2 private schools in Marmaris district of Muğla province in the academic year of 2020-2021. Speaking Skills Attitude Scale and Speaking Questionnaire, which were conducted by the practitioner, were used in the study, in which a total of 1105 students participated. SPSS 21 program was used to analyze the quantitative data regarding the first three sub-objectives of the study. Content analysis was performed in the analysis of the data related to the other subobjectives of the study. As a result of the study, students' attitudes towards speaking skills were found above the middle average over the general scores of the scale and the“Speaking Behavior”sub-dimension, while the average level was obtained over the“Speaking Anxiety”and“Speech Perception”sub-dimensions. A statistically significantviii difference was found in the speaking skill attitudes of the students according to the gender variable in the Sub-factors of Speaking Behavior and Speaking Anxiety. According to the grade level variable in the study, there was no significant difference in the attitudes of primary school students towards speaking skill in general and within the scope of all subdimensions of the scale; it was revealed that there is a significant difference only in the Speaking Behavior factor of the scale according to the maternal occupation variable. According to the variable of having their own rooms, there is a significant difference in the attitudes towards speaking skill in the Speaking Behavior factor; it was revealed that there was no significant difference in the overall and other factors of the scale. According to the opinions of the students, speaking was found as their most comfortable language skill and 6 headings were obtained as the reasons for choosing the speaking skill;“Positive emotion, Communication, Educator, Skill, Personality and People in the Environment”. It was concluded that primary school students mostly talk to their families in their daily lives; they mostly underline the lesson as Mathematics by talking the floor; they mostly feel the emotion as happiness related to talking. According to the results of the study regarding whether speaking is a need or a request, it has been revealed that most of the primary school students think that speaking is a need.