İş makinalarında hidrolik sistemde kullanılan yağın sistem performansına etkisisnin incelenmesi
The analysis of the impact of the oil used in the construction equipments' hydraulic systems on the system's performance
  1. Tez No: 690464
  2. Yazar: ADEM ÇAYIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş makinası, Hidrolik yağ, Yağ analizi, Performans, Kullanılabilirlik, Construction Equipment, Hydraulic oil, Oil analysis, Performance, Usability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İş makinelerinin hidrolik sistemlerinde kullanılan yağın hidrolik sistemlerin ömründe ve verimliliğinde önemli bir etkisi vardır. Hidrolik sistemin performansını korumak hedefiyle yapılan yağ analizleri, bakım maliyetleri ve bakımda kaybedilen zaman kaybının önlenmesi bakımından uygulamada karşılığı olan koruyucu bakım programlarından biridir. Koruyucu bakım programının hedefine ulaşması kullanıcıya sunduğu maddi kazanç oranındadır.Yağ analizlerinin uygulaması ekonomik,hızlı ve kolay olmakla beraber tasarruf imkanı sunmaktadır. Yağ analizleri, hidrolik bünyesinde nelerin olduğunu görebilmenin en hızlı, en net ve güvenilir yoludur. Böylelikle büyük arızalar henüz oluşmadan erken uyarı sağlanabilmektedir. Bu çalışmada iş makinalarında kullanılan hidrolik yağların detaylı analizi yapılmıştır. Hidrolik yağ kullanımı sırasında içerisinde bulunabilecek bakır, demir, kirleticiler, viskozite, su içeriği ve metal içerikleri gibi hidrolik sistemlerin pistonlarının ve içyapısını aşındıran maddeler incelenmiştir.Yağ özelliklerini aşındırıcıların yapısal olarak hidrolik sistem içinde etkileri iş makinasının farklı çalışma saatlerine ve çalışma ortamlarının etkileri detaylı incelenmiştir.Yapılan bu çalışmada ekipman üretkenliğinin artırılması, bakım maliyetlerinin azaltılması, ekipman ömrünün artırılması gibi faydalar elde edilmiştir. İş makinalarının çalışma şartlarının etkileri gösterilmiş ve tünel gibi çok tozlu ortamlarda yağ içeriğindeki zararlı maddelerin temiz ortamda çalışandan %35 daha fazla etkilendiği ortaya çıkarılmıştır. Çalışma saatleri dikkate alındığında çalışma saatleri uzaması sistem performansına ve problem çıkmasına olanak sağladığı görülmüştür. Bu analiz sonucunda ortaya çıkan değerlerin sebebi ve bu değerlerin arttıran sebepler örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The oil used in the hydraulic systems of construction equipments significantly affects the life and efficiency of hydraulic systems. Oil analysis, which is conducted with the aim of maintaining the performance of the hydraulic system, is one of the protective maintenance programs that are performed during applications to prevent the maintenance costs and the time lost during maintenance. The more the protective maintenance program provides financial gain to the user, the more it gets closer to its goal. The application of oil analyses is economical, fast and easy and also offers savings. The oil analysis is the fastest, the most certain, and the most reliable way of seeing the condition of the structure of the hydraulic system. With the help of oil analyses, it is possible to receive a warning before any major failure occurs. In this study, a detailed analysis is conducted on the hydraulic oils used in construction equipments. The viscosity of the oils and the materials that can be found in the oils such as copper, iron, contaminants, water, and metals, which can wear off the pistons and the internal structure of the hydraulic systems were analyzed. The structural effects of the abrasives on the oil properties in the hydraulic system and the effects of different working durations and working environments of the construction equipment are examined in detail. This study showed benefits like increasing the efficiency of the equipment, decreasing the maintenance costs, and increasing the life of the equipment. The effects of the working conditions of the construction equipments are shown and it has been revealed that the harmful substances in the oil content are affected 35% more in very dusty environments such as tunnels than in clean environments. Considering the working durations, it has been seen that the extended working duration causes the risk of poor system performance and problems. The reason for the values that were obtained as a result of this analysis and the reasons that increase these values are explained with examples.