Yenilenebilir enerji politikaları: Türkiye ve Çin karşılaştırması
Renewable energy politics: comparison of Turkey and China
  1. Tez No: 691257
  2. Yazar: GALİP FERHAT AKBAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Politikaları, Çin, Türkiye, Sustainable Energy, Renewable Energy Policies, China, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Uzun vadeli enerji projeksiyonlarında fosil yakıtların sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak enerji arzında söz sahibi olması mümkün görünmemektedir. Yenilenebilir enerjinin ise son dönemdeki atılımlar göz önüne alındığında yatırım ve işletim maliyetleri söz konusu olduğunda fosil yakıtlar ile rekabet edecek güce ulaştığı anlaşılmaktadır. Ekonomik değer ölçümlerine göre yenilenebilir enerji özellikle enerjide dışa bağımlı ülkeler için olabildiğince fazla kullanılması ve geliştirilmesi gereken bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yenilenebilir enerji, uzun yıllardır yüksek kapasite oranı ile çalıştırılan hidroelektrik santralleri haricinde de, fayda maliyet analizi açısından yatırım yapılabilir bir seviyeye ulaşmıştır. Rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisi ile kategorize edilebilecek bu alanda her bir enerji alanı kapasite oranlarını peyderpey arttırmaktadır. Akıllı şebeke sistemleriyle enerji iletim problemleri de minimize edilmektedir. Enerji depolama sorunu da batarya teknolojisinin sunduğu projeksiyonlara göre aşılabilecek problemler olarak görünmektedir. Zengin fosil yakıt rezervlerine sahip olmayan ülkelerin bu alanda özellikle devletin öncülüğünde önemli merhaleler kat ettiği görülmektedir. Bu hususta uluslararası çevre fonlarının yenilenebilir enerji teknolojisini edinmede ve finansal kaynak yaratmada önemli bir araç olarak kullanılabileceği savunulmuştur. Güncel verilere göre yenilenebilir enerji alanında en önemli gelişimi ise Çin göstermektedir. Bu nedenle bu çalışmada Çin'in yenilenebilir enerji politikaları kurumsal ve yasal düzenlemeleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Çin ile beraber gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye'nin kurumsal ve yasal düzenlemeleri de kurumsalcı perspektiften karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Nihayetinde ise yenilenebilir enerjinin gelişimi hususunda devletin kurumsal ve yasal iradesinin önemi üzerinde durulmuş ve Çin başta olmak üzere önemli atılım gösteren ülkelerin doğru görülen hamleleri sonuç bölümünde örnek teşkil edecek şekilde irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the long term energy projections, fossil fuels do not seem likely to dominate the energy supply as a sustainable energy source. Considering the recent breakthroughs in renewable energy, if investment and operating costs are involved, it is understood that it reaches the power to compete with fossil fuels. According to economic value measurements, renewable energy emerges as an energy source that needs to be used and developed as much as possible, especially for the countries dependent on foreign countries in energy. In addition to hydroelectric power plants which are operated with high capacity rates for many years, renewable energy reaches an investable resource level in terms of cost-benefit analysis. Been categorized as wind, solar, geothermal and biomass energy, each energy field gradually increases its capacity rates in this field. Also, energy transmission problems are minimized with the smart grid systems. The energy storage problem appears to be overcoming problems compared to the projections offered by battery technology. It is seen that countries, which do not have rich fossil fuel reserves, make important progress in this field, especially under the leadership of the state. In this respect, it is argued that international environmental funds can be used as an important tool to providing renewable energy technology and finding financial resources. According to the current data, the most important development in the field of renewable energy is shown by China. Therefore; in this study, China's renewable energy policies are examined taking into account its institutional and legal regulations. Turkey is in the category of developing countries like China and its institutional and legal arrangements are also examined by comparison from an institutionalist perspective. After all, the importance of the institutional and legal power of the state in the development of renewable energy is emphasized and the correct breakthroughs of countries that have made significant progress, especially in China, are tried to be examined as an example in the conclusion part.