The relationship between 4th year ELT students' vocabulary size and receptive and productive knowledge of collocations in L2
İngilizce öğretmenliği dördüncü sınıf öğrencilerinin yabancı dildeki kelime bilgileri ile üretimsel ve algısal eşdizim bilgileri arasındaki ilişki
- Tez No: 580135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE DİKDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime bilgisi, Eşdizimlilik, Ana dile benzerlik, Derlem sıklığı, Eşdizimli sözcük türü, Vocabulary size, Collocations, Congruence, Corpus frequency, Collocational patterns
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma katılımcıların algısal ve üretimsel eşdizimlilik bilgileri arasındaki farkı araştırmak, kelime bilgileriyle algısal ve üretimsel eşdizimlilik bilgileri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek ve bazı değişkenler (anadile benzerlik, sıklık ve sözcük türleri) arasından algısal ve üretimsel eşdizimlilik bilgisinin en iyi belirleyicilerini bulmaktır. Bu konuları araştırmak üzere çalışmaya Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyan 102 Türk 4. sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma için anadile benzerliklerine göre gruplandırılmış sıfat-isim ve fiil-isimden oluşan eşdizimli sözcükler seçilmiştir. Veriler, algısal kelime bilgisi testi, üretimsel ve algısal eşdizimlilik testleriyle toplanmıştır. Veri analizleri, öğrencilerin algısal eşdizimlilik bilgilerinin üretimsel eşdizimlilik bilgilerinden daha iyi olduğunu göstermektedir. Diğer bir bulgu ise, dil yeterlik sınavı olarak kullanılan algısal kelime bilgisi testi sonucunun hem algısal hem de üretimsel eşdizimlilik test sonuçları ile oldukça ilişkili olduğu yönündedir. Son bulguya gelince, anadille uyumluluk ve sözcük türlerinin algısal ve üretimsel eşdizimlilik kelime bilgisinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan, eşdizimli sözcüklerin derlemdeki sıklıklarıyla öğrencilerin algısal ve üretimsel eşdizimlilik bilgileri arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The current study was undertaken in pursuit of investigating the difference between participants' receptive and productive collocational competence and their correlations with receptive vocabulary size and finding the best predictor/s of receptive and productive collocational knowledge among some variables (congruence, corpus frequency, collocational pattern). To address those issues, 102 Turkish 4th grade ELT students, studying at Anadolu University, took part in the study. Moreover, adjective-noun and verb-noun collocational combinations, which were categorized based on their congruence, were chosen for the study. The data were gathered by means of a vocabulary size test, a productive and a receptive collocation test. The data analyses displayed that students' receptive collocational knowledge were better than their productive collocational knowledge. Another finding was that the result of the receptive vocabulary size test, which was utilized as a language proficiency test in the study, was highly correlated with both their receptive and productive collocation tests' scores. As for the last finding, it was revealed that congruence with L1 and collocational patterns were influential predictors of receptive and productive collocational knowledge. On the other hand, it was revealed that corpus frequency did not correlate to the participants' receptive or productive collocational knowledge.