Kronik bel ağrılı bireylerde konvansiyonel fizik tedavi yöntemleri ve miyofasyal gevşetme tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of conventional physical therapy methods and myofacial release techniques in individuals with chronic back pain
  1. Tez No: 691792
  2. Yazar: ŞEYMA NUR CANBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Foam Roller, Kronik Bel Ağrısı, Myofasyal Gevşetme Egzersizi, Foam Roller, Chronic Low Back Pain, Myofascial Relaxation Exercise
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışma kronik bel ağrısına sahip olan bireylerde konvansiyonel fizik tedavi yöntemleri ve miyofasyal gevşetme tekniklerinin karşılaştırılması amacıyla araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 20-40 yaş arasındaki en az 6 aydır bel ağrısı olan VAS skoru 3-7 arası olan 60 birey dahil edildi. Randomize edilen gruplardan; Kontrol grubuna, sadece tens ve ultrason uygulaması, 1. grup tedavi grubuna; tens, ultrason ve torakolomber bölgeye yönelik foam roller ile miyofasyal gevşetme egzersizleri ve 2. grup tedavi grubuna; tens, ultrason ve alt ekstremiteye yönelik foam roller ile miyofasyal gevşetme egzersiz uygulamalarını kapsamıştır. Kontrol ve tedavi gruplarına 20'şer kişi dahil edildi ve her grup 10 seans tedaviye alındı. Bütün gruplara klasik rehabilitasyon metodu olarak tens ve ultrason uygulandı. Tens uygulamasında Chattanooga marka olup atım genişliği: 30 MS ile 400 μs., Atım frekansı: 1 ile 150 Hz. olan cihaz ile 4 adet elektrotlar lumbal paravertebral ve multifidus motor noktaları üzerinde kontraksiyon alınabilecek şekilde yerleştirilmiş ve frekans hastanın ağrı eşiğine göre ayarlanmıştır. Günde 1 kez tekrarlanarak (20 dakika), haftada 5 gün toplamda 10 seans uygulandı. Ultrason ise Chattanooga marka olup tüm hastalara bel bölgesine günde her seans 7 dakika olmak üzere 10 seans 1,5w/cm² devamlı ultrason uygulanmıştır. 1. tedavi grubuna tens ultrason uygulamanın sonunda torakolomber bölgeye (lumbal paravertebral kasları, multifidus, latissimus dorsi, erektör spina kas gruplarına içine alacak şekilde) 10 tekrarlı 3 set halinde günde 1 defa olmak üzere toplamda 10 seans foam roller ile egzersiz verilmiştir. 2. tedavi grubu olan hastalara tens ve ultrason uygulamasından sonra alt ekstremiteye (hamstring, gastro-soleus kaslarını içine alacak şekilde) 10 tekrarlı 3 set halinde günde 1 defa olmak üzere toplamda 10 seans foam roller ile egzersiz verilmiştir. Bütün gruplar tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirmeye alındı. Vizuel Analog Skala (VAS) ve Oswestry Disabilite İndeksi bel ağrısının varlığını ve şiddetini değerlendirmek için uygulandı. Bulgular: Araştırmadaki çalışmaya alınan bireylerde tüm gruplara göre VAS skoru tedavi öncesi ve tedavi sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05) saptanmıştır. Sonuç: Kronik bel ağrısına sahip bireylerde konservatif tedavi ağrı azalması ve bel fonksiyon gelişiminde etkindir. Konservatif tedaviye eklenen miyofasyal gevşetme teknikleri de ağrı azalmasında ve bel fonksiyon gelişiminde etkindir. Ancak tedavi gruplarının arasında anlamlı bir üstünlük yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare conventional physical therapy methods and myofascial release techniques in individuals with chronic low back pain. Method: In this study, 60 patients between the ages of 20-40 and having low back pain for at least 6 months with a VAS score of 3-7 were included. From the randomized groups; Tens and ultrasound application only to the control group, to the 1st group treatment group; Myofascial relaxation exercises with tens, ultrasound and foam rollers for the thorocolumbar region and the second group treatment group; It covered tens, ultrasound and lower extremity foam rollers and myofascial relaxation exercises. 20 people were included in the control and treatment groups, and each group received 10 sessions of treatment. Tens and ultrasound were applied to all groups as classical rehabilitation methods. In Tens application, it is Chattanooga brand and pulse width: 30 ms to 400 μs., Pulse frequency: 1 to 150 Hz. With the device, 4 electrodes were placed on the lumbar, paravertebral and multifidus motor points in such a way that contraction could be taken and the frequency was adjusted according to the patient's pain threshold. Repeated once a day (20 minutes), a total of 10 sessions were applied 5 days a week. Ultrasound is Chattanooga brand and all patients were applied continuous ultrasound of 1.5w / cm² for 10 sessions, 7 minutes per session per day. At the end of the TENS ultrasound application to the first treatment group, a total of 10 sessions of exercise with foam rollers were given to the thorocolumbar region (including lumbar paravertebral muscles, multifidus, latissimus dorsi, erector spina muscle groups) in 3 sets of 10 repetitions, once a day. The patients in the second treatment group were exercised to the lower extremity (including the hamstring and gastro-soleus muscles) after 10 sessions of foam rollers, 3 sets of 10 repetitions, once a day. All groups were evaluated before and after treatment. The Visual Analogue Scale (VAS) and Oswestry Disability Index were applied to evaluate the presence and severity of low back pain. Results: It was determined that there was a statistically significant difference (p0.05). Discussions: Conservative treatment is effective in reducing pain and improving back function in individuals with chronic low back pain. Myofascial release techniques added to conservative treatment are also effective in reducing pain and improving lumbar function. However, there was no significant superiority between the treatment groups.