Kardiyak arrest sonrası spontan dolaşımı sağlanan hastalarda hedefe yönelik sıcaklık tedavisinin antioksidan düzeyi üzerine etkisi
The effect of targeted temperature therapy on antioxidant level in patients with spotaneous circulation after cardiac arrest
  1. Tez No: 692273
  2. Yazar: VEYSİ YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak arrest, kardiyopulmoner resüsitasyon, hedefe yönelik sıcaklık tedavisi, total antioksidan kapasite(TAS), total oksidan seviye(TOS), oksidatif stres indeksi(OSİ), Nrf-2, Cardiac arrest, cardiopulmonary resuscitation, targeted temperature therapy, total antioxidant capacity (TAS), total oxidant level (TOS), oxidative stress index (OSI), Nrf-2
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Biz bu çalışmamızda hastanemize yatan kardiyak arrest sonrası spontan dolaşımı geri dönüşü sağlanan, hedefe yönelik sıcaklık tedavisi uyguladığımız hastalarda, tedavi süresi boyunca total antioksidan kapasite(TAS), total oksidan seviye(TOS), oksidatif stres indeksi(OSİ) ve Nrf-2 düzeylerinin değişimini ölçmeyi amaçladık. Metod: Araştırma için, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun 27.04.2020 tarih ve 2020-08/24 numaralı kararı ile onay alındı. Çalışmaya hastanemiz anestezi yoğun bakım ünitesine ve koroner yoğun bakım ünitesine 30/04/2020-25/03/2021 tarihleri arasında yatışı yapılan, kardiak arrest sonrası 34°C, 48 saat hedefe yönelik sıcaklık tedavisi uygulanan 18-75 yaş arası 36 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin 0. (başlangıcı) 12. 24. ve 48. (sonlandırıldığı) saatte alınan venöz kan örnekleri santrifüj edildikten sonra serum kısmı çalışma gününe kadar -80 derecede saklandı. Santrifüje edilmiş serum örnekleri çalışma günü çözündürülerek TAS, TOS, Nrf-2 düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. OSİ değeri ise OSI = TOS (μmol H 2 O 2 eşdeğeri / L) / TAS (μmol Trolox eşdeğeri / L) formülüne göre hesaplandı. Çıkan sonuçların İstatistiksel analizleri SPSS 20 versiyonu kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 54,25±17,097 idi. Hastaların kardiyopulmoner resüsitasyon süreleri 1 dk ile 40 dk arasında değişmekle birlikte ortalama 16,11±9,534 dk olarak bulundu. Hastaların hedefe yönelik sıcaklık tedavisi sonrası hastanede kalış süreleri tabucu olan ve exitus olanlarda toplam 3 gün ile 130 gün arasında değişmekte. Hastanede kalış süreleri ortalama 22.28± 27,031 gün olarak bulundu. Kardiyopulmoner resüsitasyon sonrası hastalarda ilk bakılan glaskow koma skorlar 3 ile 8 arasında değişmekte ve ortalama 4,19±1,261 idi. Çalışmaya katılan hastaların %69,4'ü erkek , %30,6'sı kadın olduğu saptandı. Hastaların %72.2 sinde, Koroner arter hastalığı, Hipertansiyon, Diyabet ve KOAH dahil olmak üzere en az bir kronik hastalığı mevcut idi. Hastalardan 26 sı (%72.2 si) yoğun bakım ünitesinde exitus oldu, 10 hasta (%27,8) hastaneden taburcu edildi. Hastaların %66,7'si kardiyak arrest'in yeri hastane dışı, %33.3'ü hastane içi olarak saptandı. Hastaların 27,8 sine (10 hasta) yatışından sonra kardiyoloji bölümü tarafından akut koroner sendrom düşünülerek koroner anjiografi uygulandı. Yapılan istatistiksel analizde TOS ve TAS düzeyleri, hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin 0.saatte( başlangıcında), 12. saatte, 24. Saatte ve hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin sonlandırıldığı 48 saatte karşılaştırıldığında, hedefe yönelik sıcaklık tedavisi süresince TAS ve TOS seviyesinde giderek azalma gözlendi, ancak istatistiksel olarak anlamlı azalma 48. saatin sonunda gözlendi. Nrf-2 ve OSİ düzeyleri hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin 0. saat (başlangıcında), 12. saat, 24. saat ve hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin sonlandırıldığı 48. saatte karşılaştırıldığında, saatler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda sonuç olarak kardiyak arrest sonrası 34°C, 48 saat hedefe yönelik sıcaklık tedavisi uygulanan hastalarda oksidan-antioksidan dengesi korunmuştur. Biz kardiyak arrets sonrası hedefe yönelik sıcaklık tedavisi'nin oksidatif stres üzerinde etkili olduğunu ve en az 48 saat uygulanması gerektiğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to measure the change in total antioxidant capacity(TAS), total oxidant level(TOS), oxidative stress index(OSI) and Nrf-2 levels during the treatment period in patients who restored spontaneous circulation return after cardiac arrest with targeted temperature therapy in our hospital. Method: Our study was approved by the Ethics Committee of Harran University Faculty of Medicine, with the decision dated 15.06.2020 and numbered 2020-05/11. The study included 36 patients aged between 18-75 years who were hospitalized in the anesthesia intensive care unit and coronary intensive care unit of our hospital between 01/01/2020-10/03/2021 and who were treated with targeted temperature therapy at 34°C and 48 hours after cardiac arrest. After the venous blood samples taken from the patients at 0 (beginning), 12, 24, and 48 (end) hours of targeted temperature therapy were centrifuged, the serum portion was stored at -80 degrees until the study day. Centrifuged serum samples were solutionized on the study day and TAS, TOS, Nrf-2 levels were measured by ELISA method. OSI value was calculated according to the formula OSI = TOS (μmol H 2 O 2 equivalent / L) / TAS (μmol Trolox equivalent / L). Statistical analyzes of the results were performed using SPSS version 20. Results: The mean age of the patients participating in the study was 54.25±17.097. The cardiopulmonary resuscitation times of the patients ranged from 1 minute to 40 minutes, although the mean was found to be 16.11±9.534 minutes. The duration of hospital stay of the patients after targeted temperature therapy varies between 3 days and 130 days in total for those who are discharged and those who have died. The mean hospital stay was found to be 22.28± 27.031 days. The first glaskow coma scores in patients who after cardiopulmonary resuscitation ranged from 3 to 8, with a mean of 4.19±1.261. It was determined that %69.4 of the patients participating in the study were male and %30.6 were female. %72.2 of the patients had at least one chronic disease including Coronary artery disease, Hypertension, Diabetes and Chronic obstructive respiratory disease. Twenty-six (%72.2) of the patients died in the intensive care unit, and 10 (%27.8) patients were discharged from the hospital. %66.7 of the patients were found to have cardiac arrest out-of-hospital and %33.3 in-hospital. Coronary angiography was performed in %27.8 (10 patients) of the patients, considering acute coronary syndrome by the cardiology department after hospitalization. In the statistical analysis, when TOS and TAS levels were compared at 0 hour (beginning), 12 hours, 24 hours and 48 hours after targeted temperature therapy was terminated, TAS and TOS levels decreased gradually during targeted temperature therapy, but statistically significant decrease was observed at the end of the hour. When Nrf-2 and OSI levels were compared at hour 0 (beginning), 12 hours, 24 hours and 48 hours after targeted temperature therapy was terminated, no statistically significant difference was observed between the hours. Conclusion: As a result, in our study, the oxidant-antioxidant balance was preserved in patients who received targeted temperature therapy at 34°C and 48 hours after cardiac arrest. We predict that targeted temperature therapy is effective on oxidative stress after cardiac arrrest and should be applied for at least 48 hours.