Ata model uçak puanlama anahtarının güvenirliğinin belirlenmesinde genellenebilirlik kuramının kullanımı
Using the theory of generalizability in determining the reliability of the Ata model aircraft scoring switch
  1. Tez No: 692797
  2. Yazar: HASAN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Model uçak, genellenebilirlik kuramı, G çalışması, K çalışması, Dereceli puanlama anahtarı, Model airplane, generalizability theory, G study, K study, rubric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Genellenebilirlik kuramına göre Ata model uçakların birden fazla puanlayıcı tarafından Ata model dereceli puanlama anahtarı ile puanlanmasıyla elde edilen puanların belirlenen desenler ile Genellenebilirlik çalışmaları sonuçlarını incelemektir. Araştırmada veriler, Gaziantep ilinde farklı okullarda eğitim alan 10 yaş ve üzeri öğrencilerin 32 saatlik eğitimleri sonucunda hazırlanan 120 uçağın 8 madde ve 5 puanlayıcının puanlaması ile verilerin toplanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler Genellenebilirlik Kuramında tümüyle çaprazlanmış desen kullanılarak G çalışması ve K çalışması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, G çalışması sonucunda genellenebilirlik ve güvenirlik katsayısının kabul edilebilir düzeyde olmadığı görülmüştür. Karar çalışmasında ise yapılan senaryolar sonucunda madde sayısının artırılması G katsayısını önemli oranda artıracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is; According to the generalizability theory, it is to examine the results of the Generalizability studies with the determined patterns of the scores obtained by scoring the Ata model airplanes with the Ata model rubric by more than one rater. The data in the research were obtained by collecting the data by scoring 8 items and 5 raters of 120 aircraft, which were prepared as a result of 32 hours of training for students aged 10 and over who were educated in different schools in Gaziantep. G study and K study were done by using the completely crossed design in the Generalizability Theory of the obtained data. According to the results obtained, it was seen that the generalizability and reliability coefficients were not at an acceptable level as a result of the G study. As a result of the scenarios made in the decision study, it was concluded that increasing the number of items would significantly increase the G coefficient.