Psödoeksfolyasyon sendromu, psödoeksfolyasyon glokomu ve primer açık açılı glokom patogenezinde oksidatif stres ve antioksidan sistemin rolü
  1. Tez No: 693214
  2. Yazar: DERYA ÖZKAN TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM ALTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: psödoeksfolyasyon, glokom, total oksidatif stres, total antioksidan kapasite, pseudoexfoliation, glaucoma, total oxidative stress, total antioxidant capacity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Psödoeksfolyasyon glokomu ve primer açık açılı glokomun etyopatogenezi ve psödoeksfolyasyon sendromunun glokoma progresyonunda oksidatif stresin ve antioksidan sistemin rolünü araştırmak Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ön Segment biriminde Aralık 2020-Mart 2021 tarihleri arasında katarakt veya glokom cerrahisi gerçekleştirilen 20 psödoeksfolyasyon sendromlu (PES), 20 psödoeksfolyasyon glokomlu (PEG), 20 primer açık açılı glokomlu (PAAG) ve 20 psödoeksfolyasyonu ve glokomu bulunmayan kontrol grubu olmak üzere toplam 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan tüm hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, aplanasyon tonometrisi ile göz içi basıncı, biomikroskopi ile ön ve arka segment ayrıntılı muayeneleri yapıldı. Tüm hastalardan cerrahinin başlangıcında yaklaşık 0.1 cc ön kamara sıvısı alındı. Alınan örnekler -80 derecede kornea bankası derin dondurucusunda muhafaza edilerek soğuk zincir taşıma kuralları ile transferi sağlanarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuarlarında otomatik ölçüm yöntemiyle incelenerek Total Oksidan Aktivite (TOS) ve Total Antioksidan Aktivite (TAS) seviyeleri ölçüldü. Oksidatif Stres İndeksi (OSI) değeri oksidatif stresin derecesini ölçmek için hesaplandı. Bulgular: Kontrol grubunun ortalama TAS değeri PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,0001), PAAG grubunda ortalama TAS değeri PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,0001), diğer gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Kontrol grubunda ortalama TOS, PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,003, p=0,0001, sırasıyla), PAAG grubunda TOS değeri PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,01, p=0,001), diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Kontrol grubunun OSI ortalamaları PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,001, p=0,0001), PAAG grubunun OSI ortalamaları PES ve PEG gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,002, p=0,0001), diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: PES ve PEG gruplarının aköz hümörlerinde artmış TOS ve OSI ile azalmış TAS seviyeleri, hastalığın etyopatogenezinde artmış oksidatif stres ile azalmış antioksidan savunma sisteminin rolü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the role of oxidative stress and antioxidant system in the etiopathogenesis of pseudoexfoliation and progression of pseudoexfoliation syndrome to glaucoma. Material and Method: A total of 20 patients with pseudoexfoliation syndrome, 20 with pseudoexfoliation glaucoma, 20 with primary open-angle glaucoma, and 20 without pseudoexfoliation and glaucoma as a control group, who underwent cataract or glaucoma surgery between December 2020 and March 2021 in the Health Sciences University Beyoğlu Eye Training and Research Hospital, 80 patients were included in the study. Best corrected visual acuity, intraocular pressure with applanation tonometry, detailed anterior and posterior segment examinations with biomicroscopy were performed in all patients included in the study. Approximately 0.1 cc of anterior chamber fluid was taken from all patients at the beginning of surgery. Total Oxidant Activity (TOS) and Total Antioxidant Activity (TAS) levels were measured by keeping the samples taken in the deep freezer of the cornea bank at -80 degrees, transferring them with cold chain transport rules, and examining them with automatic measurement method in the laboratories of the Medical Biochemistry Department of the University of Health Sciences. Oxidative Stress Index (OSI) value was calculated to measure the degree of oxidative stress. Results: TAS averages of the control group were found to be statistically significantly higher than the PES and PEG groups (p=0.0001), the TAS averages of the POAG group were found to be statistically significantly higher than the PES and PEG groups (p=0.0001). No significant difference was observed (p>0.05). The TOS averages of the control group were found to be statistically significantly lower than the PES and PEG groups (p=0.003, p=0.0001), while the TOS averages of the PAAG group were found to be statistically significantly lower than the PES and PEG groups (p=0.01, p=0.001), no statistically significant difference was observed between the other groups (p>0.05). The OSI mean of the control group was found to be statistically significantly lower than the PES and PEG groups (p=0.001, p=0.0001), the OSI mean of the PAAG group was found to be statistically significantly lower than the PES and PEG groups (p=0.002, p=0.0001), no statistically significant difference was observed between the other groups (p>0.05). Conclusion: Increased TOS and OSI and decreased TAS levels in the aqueous humor of patients with PES and PEG suggest that increased oxidative stress and decreased antioxidative defense system play a role in the etiopathogenesis of the disease.