Sınıf öğretmenlerinin özerklik düzeyleri ile öğrenci özerkliğini destekleyen davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the autonomy levels of primary school teachers and their behaviors supporting student autonomy
- Tez No: 693247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN MENTİŞ KÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-belirleme kuramı, pozitif eğitim, yapılandırmacı eğitim, özerklik, sınıf öğretmenleri, Self-determination theory, positive education, constructivist education, autonomy, primary school teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin özerklik düzeyleri ile öğrenen özerkliğini destekleme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Bornova ilçesindeki devlet okullarında görev yapan 879 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini belirlemede olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden gönüllü örnekleme yöntemi kullanılmıştır. 879 sınıf öğretmeniyle ölçek formları paylaşılmış, araştırma; gönüllü katılım sağlayan 537 sınıf öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, kişisel bilgi formu, Ulaş & Aksu (2015)'nun geliştirme sürecini sınıf öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirdiği“Türk Öğretmenler İçin Özerklik Ölçeği”ve Oğuz (2013)'un geliştirdiği“Öğrenen Özerkliğini Destekleme Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiş olup sınıf öğretmenlerinin özerklik ve özerkliği destekleme davranış düzeylerinin ve bu düzeyler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının belirlenmesinde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, düzeylerin demografik özellikleriyle olan ilişkilerinin belirlenmesinde ise frekans ve yüzde istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmada cinsiyet açısından öğretmenlerin öğrenen özerkliğini destekleme davranışlarını sergileme ve özerklik düzeylerinin incelenmesi bağımsız gruplar t testi ile, mesleki kıdem ve mezun olunan okul değişkeni açısından öğretmenlerin öğrenen özerkliğini destekleme davranışlarını sergileme ve özerklik düzeylerinin incelenmesi tek yönlü varyans analizi ile gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arası ilişkiler Pearson korelasyon analizi ve çok değişkenli regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin özerklik düzeyleri orta düzeyde ve özerkliği destekleme davranışlarının düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrenen özerkliğini destekleme davranışlarını sergilemenin yordanmasına ilişkin modelin anlamlı olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin özerklik ve özerkliği destekleme davranış düzeylerinin, cinsiyetlerine göre farklılaşmadığı; mesleki kıdem ve mezun olunan okula göre, özerklik ve özerkliği destekleme davranış düzeylerinde farklılaşmalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the autonomy levels of primary school teachers and their behaviors to support learner autonomy. The universe of the research consists of 879 primary school teachers working in public schools in the Bornova district of Izmir in the 2020-2021 academic year. Voluntary sampling method, one of the non-probabilistic sampling methods, was used to determine the sample of the study. Scale forms were shared with 879 primary school teachers. The study was carried out with 537 primary school teachers who volunteered. Research data were collected through personal information form,“Autonomy Scale for Turkish Teachers”developed by Ulaş & Aksu (2015) with the participation of primary school teachers, and“Learner Autonomy Support Scale”developed by Oğuz (2013). The research data were analyzed through the SPSS 25.0 statistical package program, and the mean and standard deviation statistics were used to determine the autonomy and autonomy-supporting behavior levels of the primary school teachers and whether there was a significant relationship between these levels, and the frequency and percentage statistics were used to determine the relationships between the levels and the demographic characteristics. In the research, the examination of teachers' behaviors to support learner autonomy and their autonomy levels in terms of gender were carried out with independent groups t-test, and the examination of teachers' behaviors to support learner autonomy in terms of professional seniority and graduated school variable, and the examination of their autonomy levels were carried out with one-way analysis of variance. Relationships between variables were examined by Pearson correlation analysis and multivariate regression analysis. As a result of the research; It has been determined that the level of autonomy of the classroom teachers is at a medium level and the behaviors of supporting autonomy are at a low level. The model for predicting learner autonomy supporting behaviors was found to be significant. It was found that the level of autonomy and support behavior of classroom teachers did not differ according to their gender; According to professional seniority and graduated school, it has been concluded that there are differences in the levels of autonomy and support for autonomy.