The relationship between corporate governance and financial performance: A research on some listed firms in Borsa Istanbul BIST-30 stock index
Kurumsal yönetim ile finansal performans arasındaki ilişki: Borsa İstanbul BİST-30 hisse senedi endeksinde bulunan bazı firmalar üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 696292
  2. Yazar: PAUL JONATHAN YIMGA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, ROE, ROA, EBIDTA ve ATR, Corporate Governance, ROE, ROA, EBIDTA, and ATR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada 2012-2019 yılları arasında Borsa İstanbul Bist-30 Hisse Senetleri Endeksi'nde borsada işlem gören bazı firmaların kurumsal yönetim ile finansal performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu arada, özel hedefler, kurumsal yönetişim ve finansal performans arasındaki uzun vadeli ilişkiyi belirlemek ve kurumsal yönetim ile finansal performans arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Hipotezler% 5 anlamlılık seviyesi kullanılarak test edildi. Çalışmada tahmin teknikleri olarak panel birim kök testi, panel eşbütünleşme analizi ve panel granger nedensellik testi kullanılmıştır. Ağırlıklı istatistik değeri -1.229632 ve p-değeri 0.8906 olan panel v-istatistik değeri -0.885149 ve p-değeri 0.8120, panel rhoistatistik değeri 1.864404 ve p-değeri 0.9689 olarak belirlendi. 1,73765 ve p-değeri 0,9636, panel PP-istatistik değeri 0,174469 ve p-değeri 0,5693 ağırlıklı -1,305849 ve p-değeri 0,0958, Panel ADF-İstatistik değeri 0,191093 ve p-değeri 0,5758 ile - 1.291603 ağırlıklı değeri ve 0.0982 p değeri. Ancak çalışma, kurumsal yönetişim ile firma performansı arasında uzun vadeli bir ilişki olmadığı sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between corporate governance and financial performance of some listed firms in Borsa Istanbul Bist-30 Stock Index between 2012 and 2019. Meanwhile, the specific objectives are to determine the long-run relationship between corporate governance and financial performance and explore the correlation between corporate governance and financial performance. The hypotheses were tested using 5% level of significance. The study employed panel unit root testing, panel cointegration analysis, and panel granger causality test as the estimation techniques. It was found that the panel v-statistic value was -0.885149 and p-value of 0.8120 with its weighted statistic value of -1.229632 and p-value of 0.8906, panel rho-statistic value was 1.864404 and p-value of 0.9689 with the weighted value of 1.73765 and its p-value of 0.9636, the panel PP-statistic value was 0.174469 and p-value 0.5693 with the weighted -1.305849 and p-value 0.0958, the Panel ADF-Statistic value was 0.191093 and p-value of 0.5758 with its weighted value of -1.291603 and its p-value of 0.0982. However, the study concluded that there is no long run relationship between corporate governance and firm performance.