Üniversite öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve umutsuzluk ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital game addiction and loneliness and hopelessness in university students
  1. Tez No: 696665
  2. Yazar: MELİS ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Yalnızlık, Umutsuzluk, Digital Games Addiction, Loneliness, Hopelesness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte oyun oynama alışkanlıkları günümüzde çok farklı bir konuma gelmiştir. Şimdilerde oyunlar artık ekran karşısında oynanmaktadır. Oyun oynamak sadece çocukların yaptığı bir faaliyet olmaktan çıkıp, yetişkinlerinde de çok rağbet gösterdiği bir eğlence aracı olmuştur. Bireyler streslerini atmak, boş zamanlarını değerlendirmek, eğlenmek, sosyalleşmek için oyun oynamaktadırlar. Bu konuda çocuklar üzerine yapılmış birçok çalışma olmuştur lakin genç bireylerde yapılan çalışmaların yeterli olmadığı görülmüştür. Bireyler zamanla günlük hayatlarında birçok sorunla karşılaşmaya başlamışlardır. Üniversitede öğrenim gören gençlerin okulla ve dersle ilgili sorumluluklarını, ailelerini, sosyal hayatlarını ihmal etmeye başladıkları görülmeye başlanmıştır. Dijital oyun bataklığına düşen bireylerin zamanla kendilerini toplumdan geri çektikleri ve yalnızlaştıkları görülmektedir. Kendilerini yalnız hisseden bireylerin bir süre sonra umutsuzluğa düşmeleri çok beklenen bir durum olarak görülmektedir. Kısaca dijital oyun bağımlılığının yarattığı fizyolojik ve psikolojik etkileri olmaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve umutsuzluk ile ilişkisi incelenecektir. Bunu yaparken araştırmacının hazırladığı“Kişisel Bilgi Formun”yanında üniversite öğrencileri için yapılmış olan“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“Sanal Ortam Yalnızlık Ölçeği”ve“BECK Umutsuzluk Ölçeklerinden”yararlanılmıştır. Bu çalışmada veri bağlantılarını analiz etmek için Pearson Korelasyon Analizi, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve umutsuzluğu yordadığı bilgisine ulaşılmıştır. Demografik formdaki bazı değişkenlerin dijital oyun bağımlılığı düzeyini arttırdığı, bazılarının ise dijital oyun bağımlılığı düzeyi üzerinde bir etki yaratmadığı görülmüştür. Bunların sonucunda elde edilen sonuçlar tartışılmış ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, gaming habits have reached a very different position today. Today, games are played in front of the screen. Playing games is not only an activitiy performed by childiren, but also a very popular entartainment tool among adults. İndividuals play games to relieve their stress, to spend their free time, to have fun and to socialize. There have been many studies on children on this subject, but few studies have been conducted with young individuals. Over time, individuals have started to encounter many problems in their daily lives. It has been observed that young people studying at the university have started to neglect their responsibilities related to school and course, their families and their social lives. It is seen that individuals who fall into the swamp of digital games are distanced from the society and become lonely over time. It is seen as highly expected situation for individuals who feel lonely to fall into despair after a while. In short, digital game addiction has physiological and psychological effects. This study will examine the relationship between digital game addiction and loneliness and hopelessness in university students. While doing this, besides“The Personel Informatin Form”prepared by the researcher,“Digital Game Addiction Scale”,“UCLA Loneliness Scale”,“Virtual Environment Loneliness Scale”and“BECK Hopelessness Scale”were used. In the study, pearson correlation analysis, hierarchical regression analysis, independent groups t-test, and variance analysis (ANOVA) were used to analyze the data correlations. As a results of the study, it was found that digital game addiction predicts loneliness and hopelessness. It has been observed that some variables in the demographic form increase the level of digital game addiction, while others do not have an effects on the level of digital game addiction. The results were discussed and some suggestions were made.