Farklı formlarda Chia (Salvia hispanica L.) tohumunun dana eti köftelerinde kullanımının araştırılması
Investigation of the use of different forms of chia (Salvia hispanica L.) seeds in beef meatballs
  1. Tez No: 697116
  2. Yazar: ÖZLEM YÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MELTEM SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: chia, jel emülsiyon, chia müsilaj, dana eti, köfte, yerfıstığı yağı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez kapsamında, daha sağlıklı et ürünleri formülasyonlarının geliştirilmesi hedefi doğrultusunda; yağ miktarının azaltılması ve yağ asitleri kompozisyonunun değiştirilmesi amacıyla chia müsilaj jeli ve chia unu ile hazırlanan su içinde-yağ (O/W) jel emülsiyonlarının dana eti köfte formülasyonlarında yağ kaynağı olarak kullanılmasının ürün kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Chia müsilajının köfte örneklerinde kullanılmasıyla ürünün nem ve diyet lifi miktarlarında artış, yağ ve protein miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir. Besinsel özelliklerinin yanında ürünün teknolojik özelliklerinde de iyileşme görülmüş ve panelistler tarafından kabul edilebilir olduğu saptanmıştır. Farklı pişirme yöntemlerinin etkisi istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (P…). Chia unu ve yerfıstığı yağı kullanılarak üretilen O/W jel emülsiyonların köfte formülasyonlarına eklenmesiyle örneklerin çoklu doymamış yağ asidi miktarında artış görülürken doymuş yağ asidi miktarında azalma gözlenmiştir. Her iki deneme grubunda da örneklerin kolesterol miktarları önemli ölçüde azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, in line with the goal of developing healthier meat product formulations; The effects of using chia mucilage gel and oil-in-water (O/W) gel emulsions as a fat source in the formulation of beef patties on product quality were investigated in order to reduce the amount of fat and change the composition of fatty acids. With the use of chia mucilage in meatball samples, an increase in the amount of moisture and dietary fiber, and a decrease in fat and protein values were observed. In addition to its nutritional properties, the technological properties of the product were also improved and it was found to be acceptable by the panelists.