The relationship between corporate governance and profitability: A study in Borsa Istanbul
Kurumsal yönetim ve kârlılık arasındaki ilişki: Borsa İstanbul'da bir çalışma
  1. Tez No: 697343
  2. Yazar: MHD AMMAR SHEKHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kârlılık, Borsa İstanbul, Corporate Governance, Profitability, Borsa Istanbul
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kurumsal yönetim kavramına olan ilgi, özellikle dünya çapındaki büyük uluslararası şirketlerde yaşanan skandallar ve krizlerden sonra son yıllarda çarpıcı bir şekilde artmıştır ve kârlılık, şirketlerin ve hissedarlarının önemsediği en önemli şeylerden biridir. yatırıma liderlik etmede yönetimin başarısını ve verimliliğini gösterir ve kârlılık, herhangi bir yatırımdaki herhangi bir yatırımcının ana hedefidir, çünkü herhangi bir yatırımcı için en büyük endişe, yatırımından mümkün olan en büyük getiriyi elde etmektir. Bu nedenle bu çalışma ile bu iki önemli kavramın aralarındaki ilişki incelenerek tek bir araştırmada tartışılmaya çalışılmış ve bağımsız değişken olarak kurumsal yönetim, bağımlı değişken olarak karlılık ele alınmıştır. Çalışma, kurumsal yönetim ile karlılık arasında bir ilişkinin varlığını sağlamak amacıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kurumsal yönetim endeksinde yer alan şirketler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın tamamlanması amacıyla ANOVA analizi, korelasyon analizi gibi istatistiksel süreçlerden yararlanılmıştır.Çalışma örneklemine kurumsal yönetim endeksinde yer alan ve 2013 yılından itibaren sekiz yıllık kurumsal yönetim değerlendirme puanına sahip 43 şirket dahil edilmiştir. 2020'ye kadar kurumsal yönetim endeksi Şu anda 52 şirketi içermektedir, ancak bu şirketlerden bazıları endekste yeni olduğu için tüm şirketler sekiz yıl için derecelendirmeye sahip değildir. Veri analizinde SPSS istatistik programının kullanılmasıyla, çalışmanın sonucu, kurumsal yönetim ile kurumsal karlılık arasında açık ve doğrudan bir istatistiksel ilişki olmadığı. Araştırmanın sonunda araştırmacı bazı önerilerde bulunmuştur, bunlardan en önemlisi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki tüm şirketlerin, değerlendirmede tanınan şirketler tarafından yönetişimlerinin değerlendirilmesinin zorunlu tutulması gerekliliğidir. şirketlerin şeffaf bir şekilde ifşa etme ve bilgi ve verileri manipüle etmeme ve dolandırmama taahhüdüne ilişkin yönetişim ve yönetimin şirketler üzerindeki etkisini göstermek için yönetimin diğer kâr amacı gütmeyen konularla ilişkisine ilişkin başka bir anlaşma ve şirketlerin, hissedarların ve paydaşların yönetişimin önemi konusunda eğitilmeye devam etmeleri ve tüm ülkelerin deneyimlerinden faydalanmak ve uygulamaya ulaşan sonuçlardan dersler çıkarmak için çalışmaları önerildi.
Özet (Çeviri)
Interest in the concept of corporate governance has increased dramatically in recent years, especially after scandals and crises in major international companies around the world, and also, profitability is one of the most important things that companies and their shareholders care about, as it is the criterion that shows the success and efficiency of management in leading investment, and profitability is the main goal of any An investor in any investment, as the biggest concern for any investor is to get the largest possible return on his investment. Therefore, work has been done through this study to discuss these two important concepts in one research, by studying the relationship between them, and corporate governance was considered as the independent variable and profitability as the dependent variable. The study was carried out on the companies listed within the corporate governance index at the Borsa Istanbul in order to ensure the existence of a relationship between corporate governance and profitability. For the purposes of completing the study, statistical processes were used, ANOVA analysis, and correlation analysis. The study sample included 43 companies listed in the corporate governance index that have a corporate governance rating for eight years from 2013 to 2020, as the corporate governance index It currently contains 52 companies, but not all companies have ratings for eight years, as some of these companies are recent in the index. Through the use of the SPSS statistical program in data analysis, the result of the study was that there is no clear and direct statistical relationship between corporate governance and corporate profitability. At the end of the study, the researcher made some recommendations, the most important of which is the necessity of obligating all companies on the Borsa Istanbul to conduct an evaluation of their governance by recognized rating companies, because of the great impact of governance on companies' commitment to disclose transparently and not to manipulate and fraud with information and data, and recommended that studies Others on the relationship of governance with other non-profit matters in order to show the impact of governance on companies, and it was recommended that companies, shareholders and stakeholders continue to be educated about the importance of governance and work to benefit from the experiences of all countries and to draw lessons from the results that reached its application.