The impact of organizational learning culture on organizational performance in Afghanistan
Afganistan'da örgütsel öğrenme kültürü'nün örgütsel performans üzerindeki etkisi
- Tez No: 697590
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel öğrenme kültürü, örgütsel performans, Organizational learning Culture, Organizational performance
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Örgütsel öğrenme kültürü (OLC), bir organizasyonun nasıl çalıştığını yöneten normlar ve değerler topluluğu olarak tanımlanır. Günümüzün sürekli rekabet ortamında, küreselleşme ve diğer birçok nedenden dolayı kurumlar daha iyi bir örgütsel öğrenme için sistematik, derinlemesine yaklaşımları teşvik etmeli ve bu değişikliklere uyum sağlamak zorundadır. Çalışanlarına öğrenme fırsatı sunan kurumlar, kurumsal hedeflerinde daha başarılıdır. Çünkü çalışan performansı ve sisteme bilgi aktarımı, öğrenme kültürü tarafından artırılır. Bu nedenle öğrenme düzeyleri ile örgütsel performans arasında pozitif bir ilişki vardır. Bu araştırmada, birincil verileri toplamak için yapılandırılmış bir anket kullanılmıştır. Ankete katılanlar; kamu kurumları, STK'lar ve bağış fonlu projelerde farklı pozisyonlarda çalışan 342 çalışandır. Analiz sonrasında, örgütsel öğrenme ile örgütsel performans parametreleri arasında pozitif bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational learning culture (OLC) is described as a collection of norms and values that govern how an organization operates. To achieve better organizational learning, they should encourage systematic, in-depth approaches. In today's ever-competitive environment, due to globalization and many other causes, organizations have to adapt to these changes. Organizations or any institutions, which provide the learning opportunities for their employees have an even greater success in their goal achievements. Because, employee performance and knowledge transmission to the system are enhanced by the learning culture. Therefore, there is a positive relationship between learning levels and organizational performance. In this research, a structured questionnaire has been used to collect the primary data. The participants in the survey are 342 employees from government, NGOs, and donor-funded projects who are working in different positions. After the analysis, it was observed that there is a positive correlation between organizational learning and organizational performance with respect to their parameters.