Evaluation of educational websites by using fuzzy logic
- Tez No: 698562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KUŞBEYZİ AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitisel web sitesi tasarımı, Web sitesi tasarım kriterleri, Fuzzy SWARA, Fuzzy WASPAS, Educational website design, Website design criteria, Fuzzy SWARA, Fuzzy WASPAS
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada ortaokul ve lise düzeyinde konu anlatımı, eğitsel içerik ve materyaller barındıran, COVID-19 döneminde diğer eğitel sitelere daha çok tıklanan, ücretsiz eğitsel web sitelerinin tasarımları değerlendirilmiştir. Eğitsel web sitesi tasarımı, site kalitesini artıran ve öğrenmeye olumlu etkisi olan bir parametredir. Ayrıca karar vermedeki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için fuzy logic ve birden fazla kritere göre değerlendirme yapılmasını sağlayan MCDM'in birleştirilerek literatüre kazandırılan yöntemlerinden ikisi olan Fuzzy SWARA ve Fuzzy WASPAS bütünleşik olarak kullanılmıştır. Fuzzy SWARA yöntemi ile eğitsel web site tasarımı değerlendirme kriterlerinin önem ağırlıkları belirlenmiştir. Fuzzy WASPAS yöntemi ile belirlenen kriterlere göre eğitsel weib sitelerinin tasarımı değerlendirilmiştir. Bu iki yöntem, daha önce eğitsel web sitesi tasarımı değerlendirme yöntemi olarak kullanılmamıştır. Belirlenen sekiz eğitsel web sitesi altı uzman tarafından görsel öğeler, sayfada gezinme, sayfa organizasyonu, kullanıcı etkileşimi, erişilebilirlik ve içerik kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, bazı web sitesi tasarım kriterlerinin eğitsel web sitesi tasarımı için daha büyük önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the designs of free educational websites containing lectures, educational content, and secondary and high school materials that mostly gained attention during the COVID-19 period. Educational website design is a parameter that increases site quality and has been proven to affect learning positively. In addition, fuzzy SWARA and fuzzy WASPAS, two of the methods brought to the literature by combining fuzzy logic and MCDM, which allows evaluation according to more than one criterion, are used in an integrated manner to eliminate uncertainties in decision making. The importance weights of the educational website design evaluation criteria are determined with the fuzzy SWARA method. The design of educational websites is evaluated according to the criteria determined by the fuzzy WASPAS method. These two aspects have not been used as an integrated educational website design evaluation method before. Six education experts evaluated eight educational websites according to visual aspects, navigation, organization, interactivity, accessibility, and content. The findings of this study reveal that some website design criteria are of greater importance for educational website design.