Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında lisans öğrencilerinin farkındalıkları
Undergraduate students' awareness about renewable energy sources
- Tez No: 698580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KIZILASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Eğitim ve Öğretim, Energy, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Fosil yakıtlar, Yenilenebilir enerji kaynakları, Lisans öğrencileri, Energy, Fossil fuels, Renewable energy sources, Undergraduate students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı lisans öğrencilerin yenilenebilir enerji kaynakları hakkındaki farkındalıkları çeşitli değişkenler bakımından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada genel tarama modelinin alt türü olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Lisans öğrencilerin yenilenebilir enerji kaynakları hakkında farkındalıklarını belirleyebilmek amacıyla 5'li likert Fen öğretmeni adaylarına yönelik yenilenebilir enerji kaynakları tutum ölçeği: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması kullanılmaktadır. Araştırmanın bu çalışma grubu 2019–2020 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 263 lisans öğrencisi (146 kız, 117 Erkek) oluşturmaktadır. Lisans öğrencilerin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri toplama süreci sonunda elde edilen veriler istatistik paket programı (SPSS) kullanılarak analizler yapılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için Güvenirlik analizi, Faktör Analizi, T- Testi, Anova Testi, Korelasyon ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerle öğretmen adaylarının yenilenebilir enerjiye yönelik görüşleri; Cinsiyet, Sınıf düzeyi, Babanın öğrenim durumu, Annenin öğrenim durumu, Ailenin gelir durumu, Lisans öğrencileri yenilenebilir enerji kaynakları kavramıyla ilk ne zaman karşılaşmıştır? Lisans öğrencileri yenilenebilir enerji kaynakları konusunun eğitim programlarında daha fazla öğretilmesini ister mi? değişkenleri yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine undergraduate students' awareness on renewable energy resources in terms of various variables. For this purpose, descriptive scanning model, which is a sub-type of general scanning model, was used in the research. In order to determine the awareness of undergraduate students about renewable energy sources; Renewable energy resources attitude scale for science teacher candidates with 5 likert : 'Validity and reliability study' was used. The study group of the research consists of 263 undergraduate students (146 women, 117 men) studying at the Faculty of Education, Ağrı İbrahim Çeçen University in the fall semester of the 2019-2020 academic year. A personal information form was used to determine the demographic characteristics of undergraduate students. The dat obtained at the end of the data collection process were analyzed using a statistical package program, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Since the data showed normal distribution, Reliability Analysis, Factor Analysis, T-Test, Anova Test, Correlation and Regression analysis were applied. The opinions of teacher candidates about renewable energy was examined in terms of variables“Gender, Class level, Father's education status, Mother's education status, Family income, When did you hear the concept of YEK?, Would you like the subject of Renewable Energy Resources to be addressed more at school? ”with the obtained data. According to the study, it was concluded that they did not have enough information about renewable energy.