Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonlarını takiben uygulanan PRF, CGF ve AFG uygulamasının yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of PRF, CGF and AFG application on wound healing following gingivectomy and gingivoplasty operations
- Tez No: 699083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZAY USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Autologous fibrin glue, concentrated growth factor, gingivektomi, gingivoplasti, platelet rich fibrin, Autologous fibrin glue, concentrated growth factor, gingivectomy, gingivoplasty, platelet rich fibrin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonlarını takiben uygulanan PRF, CGF ve AFG uygulamasının yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı gingivektomi ve gingivoplasti ameliyatı sonrası PRF, CGF ve AFG uygulamasının erken dönem yara iyileşmesine etkisini değerlendirmekti. Materyal ve Metot: Split mouth dizayn edilen çalışmada 19 hastaya gingivektomi ve gingivoplasti ameliyatı uygulandı. Ameliyat sonrası PRF, CGF ve AFG uygulanan bölgeler, kontrol bölgeleriyle karşılaştırıldı. 0.,7. 14. ve 28. günde cerrahi alan mira-2-tone boyası ile boyandı ve ImageJ programında değerlendirildi. 7., 14. ve 28. günde H2O2 testi, VAS-Ağrı ve LTH indeksi kullanılarak yara iyileşmesi değerlendirildi. Hastalardan estetik algılarını VAS estetik skalası üzerinden değerlendirmeleri istendi. Bulgular: Kontrol grubunun 7. ve 14. günde mira-2 tone ile boyanma miktarı test gruplarından anlamlı düzeyde yüksek bulundu, test grupları arasında farklılık yoktu. Kontrol grubunun 7., 14. ve 28. günde LTH indeksi değerleri test gruplarından anlamlı düzeyde düşük bulundu. H2O2 testi ile yapılan epitelizasyon değerlendirilmesinde gruplar arası anlamlı fark görülmedi. 7. günde trombosit konsantresi kullanımının ameliyat sonrası erken dönem ağrıyı azalttığı görüldü. Hastaların ameliyat sonrası estetikten memnuniyeti yüksekti. Sonuç: Gingivektomi ve gingivoplasti oparasyonları sonrası PRF, CGF ve AFG uygulamasının yara iyileşmesi üzerine olumlu etkilerinin olduğu tespit edildi. Bununla birlikte sekonder yara iyileşmesi açısından PRF, CGF ve AFG uygulamalarının birbirlerine göre üstünlüğünün olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the effects of PRF, CGF and AFG application on wound healing following gingivectomy and gingivoplasty operations Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of PRF, CGF and AFG application on early wound healing after gingivectomy and gingivoplasty operations. Material and Method: In the study designed split mouth, gingivectomy and gingivoplasty surgery were performed on 19 patients. The postoperative PRF, CGF, and AFG applied areas were compared with the control regions. 0th,7 th,14 th and 28 th on the days, the surgical area was painted with mira-2-tone solution and evaluated in the ImageJ program. Wound healing was evaluated with H2O2 test, VAS-Pain, and LTH index on 7th, 14th and 28th days. The patients were asked to evaluate their aesthetic perceptions on the VAS aesthetic scale. Results: The amount of staining with mira-2 tone on the 7th and 14th days of the control group was found to be significantly higher than the test groups, there was no difference between the test groups. LTH index values of the control group on the 7th, 14th and 28th days were found to be significantly lower than the test groups. There was no significant difference between the groups in the epithelization assessment performed with the H2O2 test. It was observed that the use of thrombocyte concentrate on the 7th day reduced postoperative early pain. Patients were highly satisfied with postoperative aesthetics. Conclusion: After gingivectomy and gingivoplasty operations, PRF, CGF and AFG application were found to have positive effects on wound healing. However, it was observed that PRF, CGF and AFG applications were not superior to each other in terms of secondary wound healing.