Kurumsallaşmanın işgören performansı üzerine etkisi: KOBİ'ler üzerinde bir araştırma
Impact of institutionalization on employee performance: A research on SMEs
- Tez No: 699302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetim, İşgören performansı, KOBİ, Institutionalization, Corporate Governance, Employee Performance, SME
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kurumsallaşma, hali hazırda var olan veya yeni kurulacak bir yapının sosyal çevresinden kabul görmesi, tek bir pazar haline gelen dünya piyasasında tutunabilmesi için yapının belli ilkeleri benimsemesiyle hissedarlara, patronlara, lider yöneticilere gerek kalmadan en alt departmandan en üst departmana kadar işlerin standart ve sistematik olarak devam ettirebilmesini sağlayan anlayıştır. İşgören genel kullanımıyla çalışan işçi, yapının amaçlara ulaşmak için belli kazanımlar karşılığında rol verdiği rollere görev yüklediği kişilerdir. işgören performansı ise kazanımını elde etmek, yapının da amaçlarına ulaşmasını sağlamak için sarf ettiği fiziksel, zihinsel verimin çıktı değeridir. Bu araştırmanın amacı, KOBİ'lerde kurumsallaşmanın benimsenmesiyle işgören performansını ne düzeyde etkileyeceğinin incelenmesidir. Kurumsallaşma kavramının ilkeleri olarak formalleşme, profesyonelleşme, esneklik, şeffaflık, tutarlılık, kültürel güç ve sosyal sorumluluk önerilmektedir. Literatür taraması sonucu kurumsallaşmanın ilkelerinin benimsenmesinin işgören performansının anlamlı ve pozitif etkileneceği varsayılmıştır. Bu varsayıma ithafen tanımlayıcı istatistikler, regresyon ve korelasyon analizi kullanılarak İstanbul ili Büyükçekmece ilçesinde faaliyet gösteren KOBİ'lerde çalışan 313 işgören üzerinde varsayımların doğruluğu araştırılmıştır. Analizler sonucu kurumsallaşmanın ve kurumsallaşmanın ilkelerinin (formalleşme, profesyonelleşme, esneklik, şeffaflık, tutarlılık, kültürel güç, sosyal sorumluluk) tümümün tek tek işgören performansını anlamlı ve pozitif etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institutionalization is the understanding that enables the operations to be carried out from the lowest department to the highest department in a standard and systematic manner without the need of shareholders, bosses or leading managers by the organization's adoption of certain principles in order to survive in the world market, which has become a single market, and to be accepted an existing or newly-established organization from its social environment. The employee, the worker with general use, is the person to whom the organization assigns roles in return for certain gains in order to achieve its goals. Employee performance, is the output value of the physical and mental efficiency in order to ensure that the organization achieves its goals. The aim of this research is to examine how the adoption of institutionalization in SMEs will affect employee performance level. Formalization, professionalization, flexibility, transparency, consistency, cultural power and social responsibility are suggested as the principles of the concept of institutionalization. As a result of the literature review, it has been assumed that adopting the principles of institutionalization will affect employee performance significantly and positively. Based on this assumption, the accuracy of the assumptions was researched (investigated) using descriptive statistics, regression and correlation analysis on 313 employees working in SMEs operating in the Büyükçekmece district of Istanbul. As a result of the analysis, it has been concluded that all of the institutionalized and principle institutionalization have a significant and positive effect on individual employee performance.