Hasan Ali Yücel'in Türk felsefe hayatındaki yeri
Hasan Âli Yücel's place in Turkish philosophical life
  1. Tez No: 699329
  2. Yazar: ŞULE YILDIZ KAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Âli Yücel, Felsefe, Eğitim, Türk Düşüncesi, Cumhuriyet Dönemi, Hasan Âli Yücel, Philosophy, Education, Turkish Thought, Republican Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hasan Âli Yücel, Cumhuriyet Dönemi Türk tarihinde hem siyasi hem de entelektüel kimliği olan bir düşünürdür. O aynı zamanda döneminin önemli kültür adamlarından da birisidir. Hem bir yazar hem bir şair hem de bir düşünür olarak farklı alanlarda önemli eserler ortaya koymuştur. Çalışmamızın konusu Hasan Âli Yücel'in Türk felsefe hayatındaki yerini incelemektir. Bunu yapabilmek için ise onun sosyo-kültürel çevre içerisindeki konumu ele alınmalıdır. Yücel'in yaşamış olduğu dönemin düşünce yapısına ve Türk felsefesine yapmış olduğu katkılar bu çalışmada yer almaktadır. Araştırmamız literatür taramasına dayalı olarak, Hasan Âli Yücel'in bırakmış olduğu yazılı eserlerin incelenmesine dayanmaktadır. Bugüne kadar Hasan Âli Yücel'in siyasetçi kimliği, eğitimci kimliği, yazarlığı ve şairliği gibi konularda araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların yanı sıra onun felsefeci kimliği üzerinde yeterli derecede durulmamıştır. Bu çalışmanın amacı Hasan Âli Yücel'in Türk Felsefe Hayatındaki yerini değerlendirebilmektir. Yücel'in az bilinen bu yönünü açığa çıkararak onun hakkında yapılan çalışmalara mütevazı de olsa bir katkı sunmak çalışmamızın temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hasan Âli Yücel is a thinker who has both a political and an intellectual identity in the Turkish history of the Republican Period. He is also one of the important cultural figures of his time. As a writer, a poet and a thinker, he has produced important works in different fields. The subject of our study is to examine the place of Hasan Âli Yücel in Turkish philosophical life. In order to do this, his position in the socio-cultural environment should be addressed. Yücel's contributions to the mentality of the period he lived in and to Turkish philosophy are included in this study. Our research is depended upon the examination of the literature review of the written works left by Hasan Âli Yücel. Up to the present, researches have mostly been conducted on Hasan Âli Yücel's identity as a politician, his identity as an educator, his writing and poetry. However, his philosophical identity has not been sufficiently emphasized. The main aim of this thesis is to evaluate Hasan Âli Yücel's place in Turkish Philosophical Life. By revealing this little-known aspect of Yücel, making a modest contribution to the studies about him forms the basis of our thesis.