Partnerleri tarafından şiddete maruz kalan ve kalmayan kadınların aile içi şiddet öyküsü ve toplumsal cinsiyet algılarının karşılaştırılması
The comparison of domestic violence stories and gender perceptions of women who exposed violence from their partners and who are not exposed violence from their partners
- Tez No: 699364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Şiddet, Kadın, Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantısı, Gender, Violence, Women, Childhood Trauma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmamızda partnerleri tarafından şiddete maruz kalan ve kalmayan kadınların aile içi şiddet öyküleri ve toplumsal cinsiyet algılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte elde edilen sonuçların demografik veriler ile ilişkisini saptamak amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yaşayan 18 yaş ve üzeri, 192 partnerleri tarafından şiddete maruz kalan kadın ve 192 şiddete maruz kalmayan toplam 384 kadına ''Sosyo-demografik Bilgi Formu'',“Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği”, ''Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği'' uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS-22 istatistik programı kullanılmıştır. Partneri tarafından şiddete maruz kalan katılımcıların çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Partneri tarafından şiddete maruz kalmayan katılımcıların çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Partneri tarafından şiddete uğramayan katılımcıların çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to compare the domestic violence stories and gender perceptions of women who were exposed to violence by their partners and did not. However, it is aimed to determine the relationship between the results obtained and demographic data. Within the scope of the research, '' Socio-demographic Information Form '', '' Childhood Trauma Questionnaire '', '' Gender Roles '' to a total of 384 women aged 18 and over living in the Üsküdar district of Istanbul, 192 women who were subjected to violence by their partners and 192 women were not subjected to violence. Attitude Scale '' was applied. SPSS-22 statistical program was used in the analysis of the data obtained. A negative significant relationship was found between the childhood trauma experiences of the participants who were exposed to violence by their partners and their attitudes towards gender roles. A negative significant relationship was found between the childhood trauma experiences of the participants who were not exposed to violence by their partners and their attitudes towards gender roles. A negative significant relationship was found between the childhood trauma experiences of the participants who were not subjected to violence by their partners and their attitudes towards gender roles.