İbn Haldun'un pratik felsefesi
Ibn Khaldun's practical philosophy
- Tez No: 699395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Pratik Felsefe, İbn Haldun, Ahlaki Siyaset, Umran, Meşşai, Practical Philosophy, Ibn Khaldun, Moral Politics, Umran, Peripatetic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada İbn Haldun'un ahlak ve siyasete dair görüşleri İslam düşüncesinde ortaya çıkan pratik felsefe geleneği ile süreklilik ilişkisi içinde değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmenin amacı ise umran ilmini bilim tarihindeki süreklilik nosyonuna uygun olarak okumaktır. İbn Haldun Mukaddime adlı eserinde umran ilminin kurucusu olarak kendisinden önce pratik felsefe kapsamında incelenen varlık sahasını ele almaktadır. Pratik felsefenin ahlak ve siyaset altında incelediği konular umran ilminde toplumsal organizasyonda meydana gelen olgular olarak değerlendirilir. Bu noktada tezin iddialarından ilki, İbn Haldun'un burhan yöntemine bağlılığı bakımından Meşşai geleneğin içinde yer alan bir düşünür olduğudur. Fakat o iki noktada bu geleneği yeniden tesis etmiştir. İlk olarak burhani yöntemi duyulur dünyanın suretlerinden bütünüyle bağımsız olan ikinci makullerden arındırmıştır. İkincisi ise, ahlak ve siyaseti metafizik ilkelere dayanarak spekülatif bir değer anlayışından hareketle kuran Meşşai siyaset teorisini umranın olgusal araştırmasına bağlı realist bir zemine çekmiştir. Böylece tezin ikinci iddiası, İbn Haldun'un Meşşai pratik felsefe anlayışını ahlaki karakterini koruyarak realist bir düzlemde yeniden inşa ettiğidir. Buna göre tezin nihai aşamasında Mukaddime ve Şifaü's-Sail'deki pasajlardan hareketle İbn Halduncu bir ahlaki siyasetin nasıl olabileceğine dair bir teklif sunulmaktadır. Zira umran ilminin amacı toplumsal örgütlenmeyi yalnızca olgusal bir tarzda aktarmak olduğu için İbn Haldun'un kendisi böyle bir siyasete ilişkin detaylı açıklamalar yapmamıştır. Tezde sunduğumuz teklife göre, İbn Haldun umran ile olgusal çerçevesini çizdiği reel siyasetin fıkıh/şeriat ve tasavvuf aracılığıyla ahlaki bir forma sokulabileceğini düşünmektedir. Dolayısıyla elinizdeki çalışma aynı zamanda ahlak-siyaset ilişkisini İbn Halduncu bir perspektifle yeniden kurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ibn Khaldun's views on morality and politics are evaluated in a continuity relationship with the tradition of practical philosophy that emerged in Islamic thought. The purpose of this evaluation is to read the science of umran in accordance with the notion of continuity in the history of science. In his work titled Mukaddime, Ibn Khaldun, as the founder of the science of umran, deals with the field of existence that was examined within the scope of practical philosophy before him. The subjects that practical philosophy examines under morality and politics are evaluated as phenomena that occur in social organization in the science of Umran. At this point, the first of the claims of the thesis is that Ibn Khaldun is a thinker in the peripatetic tradition in terms of his commitment to the method of burhan. But he re-established this tradition at two points. First, the method of burhan has been purged of second rationales, which are completely independent of the forms of the sensible world. Secondly, he drew the Peripatetic political theory, which established morality and politics from a speculative understanding of value based on metaphysical principles, to a realist ground depending on the factual research of umran. Thus, the second claim of the thesis is that Ibn Khaldun reconstructed his peripatetic understanding of philosophy on a realistic level while preserving its moral character. Accordingly, in the final stage of the thesis, a proposal is presented on how an Ibn Khaldunist moral policy could be based on the passages in Muqaddimah and Sifau's-Sail. Because the purpose of the science of umran is to convey the social organization only in a factual way, Ibn Khaldun himself did not make detailed explanations about such a policy. According to the proposal we have presented in the thesis, Ibn Khaldun thinks that real politics, which he has drawn with umran, can be put into a moral form through fiqh/sharia and mysticism. Therefore, the study also aims to reconstruct the moral-politics relationship with an Khaldunist perspective.