Mandibular gömülü kanin dişlerin ve komşu dentoalveolar yapıların konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Investigation of mandibular impacted canine teeth and adjacent dentoalveolar structures by cone beam computed tomography
  1. Tez No: 699402
  2. Yazar: AYHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ USLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ark uzunluğu, gömülü mandibular kanin, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, kök rezorpsiyonu, arch length, cone-beam computed tomography, impacted mandibular canine, root resorption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada, mandibular gömülü kanin dişlerin ve komşu dentoalveolar yapıların, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmada, gömülü mandibular kanin dişe sahip 54 bireyin KIBT görüntülerinde sagittal, koronal ve aksiyal kesitler üzerinde ölçümler yapılmıştır. Gömülü mandibular kanin dişlerin pozisyonu, komşu dişlerde yaptığı rezorpsiyon, mental foramen ile ilişkisi, insiziv kanal ile ilişkisi, gömülü ve sürmüş taraf arasında ark simetrisi, transversal genişlik ve kanin dişlerin meziodistal genişliği gibi parametreler incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Shapiro-Wilks testi ve Kruskal-Wallis non-parametrik varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda gömülü kanin dişlerin çoğunlukla kadınlarda ve labial konumda olduğu görüldü. Gömülü ve sürmüş taraf arasında interpremolar ve intermolar mesafelerin benzer olduğu, gömülü kanin diş tarafında orta hatta göre ark uzunluğunun daha az olduğu ve gömülü mandibular kanin dişin mental foramen ve insiziv kanal ile temasının oldukça az olduğu görüldü. Komşu daimi dişlerdeki rezorpsiyon oranı %14.8 olarak kaydedildi. Labial konumda olan dişlerde rezorpsiyon daha fazla görüldü. Gömülü mandibular kanin dişin kortikal kemiği çok büyük oranda perfore ettiği bulundu. Sonuç: Gömülü diş tarafındaki mezializasyon, ark simetrisinin bozulmasına neden olabilmektedir. Gömülü mandibular kanin dişlerin meziodistal genişliğinin fazla olması tedavi planlamasında dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate mandibular impacted canines and adjacent dentoalveolar structures using cone beam computed tomography. Material and Method: In this study, measurements were made on sagittal, coronal and axial sections of CBCT images of 54 individuals with impacted mandibular canine teeth. Parameters such as the position of the impacted mandibular canine teeth, their resorption in the adjacent teeth, their relationship with the mental foramen, their relationship with the incisive canal, arch symmetry between the impacted and erupted side, transversal width and mesiodistal width of the canine teeth were investigated. Shapiro-Wilks test and Kruskal-Wallis non-parametric analysis of variance were used in the statistical analysis of the data. Results: In our study, impacted canine teeth were mostly found in women and in the labial position. It was observed that the interpremolar and intermolar distances were similar between the impacted and erupted sides, the arch length was shorter on the tooth side of the impacted canine compared to the midline, and the contact of the impacted mandibular canine with the mental foramen and incisive canal was quite low. The resorption rate in adjacent permanent teeth was recorded as 14.8%. Resorption was more common in labial teeth. The impacted mandibular canine tooth was found to perforate the cortical bone to a great extent. Conclusion: Mesialization on the side of the impacted tooth may cause the arch symmetry to deteriorate. The large mesiodistal width of the impacted mandibular canine teeth should be considered in the treatment planning.