Sahîh-i Müslim'de tebvîb
Classification in Saḥīḥ Muslim
- Tez No: 699677
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ERUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Müslim, Sahîh, Müslim Nüshaları, Bâb Başlıkları, Müstahrec, Şerh, Hadith, Muslim, Ṣaḥīḥ, Copies of Muslim, Titles, Mustahrec, Commentary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu araştırma, Hadis Edebiyatında tasnif yönteminin nasıl başladığını, nasıl bir süreç geçirdiğini ve Müslim'in Sahîh adlı eserine bâb başlıkları koyup koymadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Konu, Müslim'in ulaşılabilen ilk dönemden itibaren el yazması nüshaları incelenerek Sahîh'i üzerine yapılan müstahrec, şerh ve ilmi özellikli eserlerin irdelenerek tahlilini gerektirdiğinden; konu, tahlili, tenkidî ve tümevarım yöntemleriyle işlenmiştir. Tezimiz,“Hadis Edebiyatında Tebvîb”ve“Sahîh-i Müslim'de Tebvîb”olmak üzere iki inceleme alanından oluşmaktadır. Girişten sonra istinsah/nüsha, kitâb, bâb/tebvîb, terceme/terâcim gibi araştırmamız boyunca kullanacağımız terimlerin açıklamaları ve bu açıklamalara dair bilgiler yer almıştır. Birinci bölümde,“Hadis Edebiyatında Tebvîb”konusu ele alınmış olup bu bölümde, tasnif öncesi hadis edebiyatının en önemli aşamalarından olan hıfz ve kitabet dönemini ile tedvin ve tasnif dönemleri, tebvîb açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise,“Sahîh-i Müslim'de Tebvîb”konusu çerçevesinde Müslim nüshaları ele alınmış olup, Müslim'in en önemli iki ravisi olan İbn Süfyân ve Kalânisî rivâyetleri ve bu iki nüshayı esas alan bazı çalışmalardaki bâb çalışmalarının süreci ve serencamı işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how the classification method in Hadith Literature started, what kind of process it went through and whether Muslim put subtitles in his Sahih. Since the topic needs examination of commentaries and scientific works on Sahih by analyzing the hand written copies from the first available period, the subject has been studied by analysis, criticism and deduction methods. Our thesis is comprised of two chapters which are Classification in the Hadith Literature and Classification in Ṣaḥīḥ Muslim. After introduction, the explanations for terms such as copying/ copy, book, subtitle/ classification, title which will be used throughout our study are provided. In the first chapter, the topic of“Classification in Hadith Literature”is dealt with. Here, the periods of memorizing and writing, compilation and classification which are the most important stages of hadith literature are examined from the point of view of classification. In the second chapter, within the framework of the topic of“Classification in Ṣaḥīḥ Muslim”, the Muslim copies are examined and the narrations of Ibn Sufyan and Kalânisî who are the two most important narrators of Muslim and the process of classification in some works that consider these two copies are analyzed.