The examination of the impact of brand personality on consumer buying behavior: The moderator role of self-control
Marka kişiliğinin tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi: Öz-Düzenleme'nin rolü
- Tez No: 699895
- Danışmanlar: PROF. BURCU AYDIN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Tüketici, Marka Kişiliği, Tüketici Satın Alma Davranışı, Öz Kontrol, Brand, Consumer, Brand Personality, Consumer Buying Behavior, Self-Control
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünden bugüne, akıllı telefon sektöründe yer alan işletmeler arasında büyük bir rekabet bulunmaktadır. Bunun sebebi günümüzde marka sadakatini artırmak için tamamen müşteri tercihlerine odaklanılıyor olmasındandır. Müşterinin en önemli tercihlerinden biri akıllı telefonunun marka kişiliğidir. Kişi her zaman akıllı telefonuna duygusal olarak bağlıdır ve bu da markaya olan sempatisini arttırırır. Bu çalışmada, tüketicinin satın alma davranışını etkileyen faktörlere ve bu faktörlerin davranışı olumlu/olumsuz nasıl etkilediğine odaklanılmaktadır. Ayrıca satın alma karar süreci ve problemin fark edilmesinden satın alma sonrası davranışa kadar olan aşamalara da değinilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, satın alma davranışında öz kontrolün önemi incelenmektedir. Bu bağlamda marka kişiliğinin tüketici satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğuna inanılmış, ardından marka kişiliği ile tüketici satın alma davranışı arasındaki ilişkide öz kontrolün düzenleyici rolü değerlendirilmiştir. Böylece mevcut araştırma 251 katılımcıdan oluşan örneklem grubu ile İstanbul'da akıllı telefon kullanıcılarına uygulanmış, marka kişiliğinin tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi ve bu ilişkide öz kontrolün düzenleyici rolü incelenmiştir. Sosyal bilimler için geliştirilmiş SPSS 22.0 versiyon istatistik paketi kullanılarak katılımcılara veri toplamaları için anketler dağıtılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi sonucunda elde edilen bulgular, marka kişiliğinin tüketici satın alma davranışı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlayan çalışmanın ilk hipotezinin (H1) desteklendiğini göstermektedir (β = 0.296, p = .000, F= 23.994). Ancak bulgular, araştırmanın ikinci hipotezinin desteklenmediğini ve bu nedenle öz kontrolün marka kişiliği ile tüketici satın alma davranışı arasındaki ilişkide moderator rol oynamadığını göstermektedir (p >.05).
Özet (Çeviri)
From past to today, there is huge competition between companies in the smartphone. This is because today companies' focus is entirely on customer preferences to increase brand loyalty. One of the customer's most important preferences is the brand personality that his smartphone has, as the person is always emotionally attached to his smartphone, and this raises the percentage of love for the brand. In this research, the focus is directed to the factors that affect the purchasing behavior of the consumer and the study of whether these factors affect the behavior positively or negatively. Also, the buying decision process and its steps from the problem recognition to the post-purchase behavior is mentioned. Furthermore, in this paper, the importance of self-control in purchasing behavior has been examined. In this context, it is believed that brand personality has an effect on consumer buying behavior, then the moderator role of self-control on the relationship between brand personality and consumer buying behavior was evaluated. Thus, the current research was applied to the smartphone users in Istanbul, the effect of brand personality on consumer buying behavior and the moderator role of self-control on this relationship were examined, the sample group of this study was 251 participants. A survey was distributed to participants to gather data using SPSS 22.0 version statistical package developed for social sciences. As a result of testing the hypotheses, findings show that the first hypothesis of the study (H1) was supported which proved that brand personality significant and positive effect on consumer buying behavior (β = 0.296, p = .000, F= 23.994). However, the findings indicate that the second hypothesis of the research was not supported, and therefore, it is seen that self-control does not have a moderator role in the relationship between brand personality and consumer purchasing behavior (p >.05).