Evlat edinilmiş bireylerin evlat edinen ve biyolojik ebeveynleriyle ilişkileri ve bağlanma stillerinin incelenmesi
Adopted individuals are raising their own and relationship and attachment with biological parents review of styles
  1. Tez No: 701205
  2. Yazar: DİLEK EĞLENCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlat Edinme, Evlat Edinme Açıklığı, Bağlanma, Nitel Araştırma, Adoption, Adoption Openness, Attachment, Qualitative Research
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Çocukların yetişmesinden ve gelişmesinden sorumlu olan büyükler, bu sorumluluklarını en iyi biçimde yerine getirirler. Ailesinden yoksun kalan veya aile ortamı uygun olmayan her çocuğun devletten özel koruma ve yardım alma hakkı vardır. Anne babasıyla yaşayamayacak çocuklara özenli araştırmalar sonunda iyi aileler bulunur. Bu koruma ve yardım; koruyucu aile hizmetlerini, evlat edindirmeyi ya da kurum bakımına yerleştirmeyi içermektedir. Koruyucu aile yanına yerleştirme ya da evlat edindirmenin çocuğun bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından da uygun bir seçenek olduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Osmanlı Döneminden günümüz Türkiye'sine evlat edinme kültürümüzde de önemli bir yer edinmiştir; ancak ülkemizde evlat edinen ebeveynler ve evlat edinilmiş bireyleri konu edinen araştırmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu araştırmanın temel amacı Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşan evlat edinen ebeveynlerin evlat edinme deneyimlerinin derinlemesine incelenmesi, evlat edinmeyle ilgili yaşadıklar zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi; evlat edinilmiş bireylerin evlatlık statüsüne yükledikleri anlamların ve evlat edinilmiş olmaya ilişkin görüşlerinin belirlenmesi, evlat edinilmiş bireylerin büyüten ve biyolojik ebeveynlerine yönelik algılarının incelenmesi ve bağlanma stillerinin belirlenmesidir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan olgubilim yöntemiyle yapılmıştır. Araştırma grubu; 8 evlat edinen ebeveyn ve 8 evlat edinilmiş bireyden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ile yarı yapılandırılmış görüşme formları veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda; ebeveynlerin çeşitli nedenlerle evlat edindikleri, evlat edinen ebeveynlerin ve çocuklarının biyolojik ebeveynlerle görüşmeler gerçekleştirdikleri, evlat edinilmiş bireylerin bu görüşmelerden memnun kaldıkları sonuçlarına ulaşılmış; evlat edinilmiş bireylerin daha çok kayıtız bağlanma stiline sahip oldukları, güvenli ve korkulu bağlanma stillerine sahip katılımcıların benzer sayılarda olduğu görülmüştür. Evlat edinilmiş katılımcılardan güvenli bağlanma stiline sahip olanların; erken yaşta evlat edinilmiş olma, ailede evlat edinme açıklığı, biyolojik ebeveyn ve kardeşlerle kurulan iyi ilişkiler gibi ortak yönleri saptanmıştır. Sözü edilen bulgular evlat edinme ve bağlanma literatüründe yer alan bilgiler ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The adults will get the most out of those responsible for their upbringing and responsibilities. The child who is deprived of his family or who is not suitable for the family has the right to special protection and assistance from the state. Good cases too insurmountable to live with mother. This protection and assistance; foster family support also includes placing the adoption in the institution warmer. A surrogate is a placement or adoption. Adopting a future Turkey from the Ottoman Period has taken a place in our culture; However, today, there are countless learners who are adopting and adopting. On this basis, the main objective is to develop the education of the adoptive child in their various lifetimes, the experiences with the adoptees and the schools of dealing with these students; It is the upbringing of perceptions and upbringing of the grown-up and nurturing acquired to be bred from the adopted child and adopted education. The research was conducted with the phenomenology method, which is one of the qualitative research approaches. Research group; It consists of 8 adoptive parents and 8 adopted individuals. The demographic information form prepared by the researcher and semi-structured interview forms were used as data collection tools. As a result of the analysis of the research data; It was concluded that parents adopted for various reasons, adoptive parents and their children held interviews with biological parents, and adopted individuals were satisfied with these interviews; It has been seen that adopted individuals have more dismissive attachment styles, and similar numbers of participants with secure and fearful attachment styles. Adopted participants who have a secure attachment style; Common aspects such as being adopted at an early age, openness of adoption in the family, good relations with biological parents and siblings were determined. The mentioned findings were discussed in the light of the information in the adoption and attachment literature and suggestions were made.