Stratejik liderlik davranışının kriz yönetimine etkisi: Malatya Organize Sanayi Bölgelerinde bir araştırma
The effect of strategic leadership behaviour on crisis management
  1. Tez No: 701433
  2. Yazar: SERKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Stratejik Liderlik, Kriz Yönetimi, Leadership, Strategic Leadership, Crisis Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Günümüzde işletmeler etkili rekabetin olduğu, değişim ve gelişimin yaşandığı bir çevrede faaliyet göstermektedirler. Teknolojide, çalışanların istek ve ihtiyaçlarında ve hayatın diğer birçok alanında meydana gelen hızlı değişim, finansal ve yönetimsel problemler, iç ve dış kaynaklı krizler, işletmeler için aktif ve zorlu bir süreci doğurmaktadır. Günümüzde işletmelerin dış çevreyle olan mücadele şartlarının zorluğu sonucunda örgütlerde yönetimsel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelmek, yenilikçi yaratıcı ve çözüme odaklı adımların atılması ile mümkün olmaktadır. Örgütü ileriye taşımak için bu adımları atmak üst düzey yöneticiler ve liderlerin görevidir. Bu sebeple bu çalışmada, kriz zamanlarında strateji alanlarında yöneticilere ve liderlere odaklanmanın gerekliliğine inanılarak, yöneticilerin ve liderlerin kriz yönetiminde stratejik liderlik uygulamaları ele alınmaktadır. Bu araştırmanın amacı; stratejik liderlik davranışlarını gösteren liderler ile kriz yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi, değerlendirilmesi ve stratejik liderliğin kriz yönetimine katkısı olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu kapsamda Malatya ili Organize Sanayii bölgesindeki orta ve büyük ölçekli işletmelerin 20'sindeki 150 yöneticinin görüşlerine anket yoluyla başvurulmuştur. Araştırmada işletme yöneticilerinin stratejik liderlik ve kriz yönetimine ilişkin görüşleri arasındaki ilişkinin belirlemesi amacıyla“Stratejik Liderlik Ölçeği”ve“Kriz Yönetim Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya katılım gösteren 150 yöneticiden toplanan veriler SPSS 25 Paket programına aktarıldıktan sonra, araştırmanın alt problemleri temel alınarak analiz edilmiştir. Araştırmada toplanan verilerin analizinde Bağımsız Örneklemler t- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma Testlerinden“Tukey HSD”, Pearson Korelasyon Analizi ve Doğrusal Regresyon Analizleri kullanılmıştır. Ayrıca ölçeklerin yapısal güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa katsayısı kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında yapılan saha araştırması sonucunda, stratejik liderlik özelliği taşıyan yöneticilerin kriz yönetiminde daha etkili olduğu sonucuna varılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses work in an intensive environment that has competition, change and developments are constant in today. Works life has a difficult character as well as dynamic because of conditional changes in the business world due to recent requirements of demand and supply pattern of workers besides the economic crisis and political uncertainties anymore. This is required new approaches and practices to offer new solutions to the management of organizational difficulties in this highly competitive environment. Echelons and high-rank employers have an upper role and responsibility to implement new approaches and practices depends on their decision and hesitation, braves or fears. So, this research has been motivated by the belief of high-rank employers must have strategic management skills to deal with a crisis. In this research, scales of the“Strategic Leadership Measures”and“Crisis Management Measures”has been used to determine the ideas and perceptions of the businessman on the relationship between strategic leadership and crisis management. The data collected from the 150 businessmen who participated in the research have been analyzed by SPSS 25 Packet program. Independent Samples t-Test, One Way ANOVA, Tukey HSD, Pearson Correlation Analysis and Linear Regression Analysis methods have been used to analyze data and the Cronbach Alfa coefficient to identify the structural integrity of the measures. According to the finding in this research, it concluded that the managers, businessmen or employers who have strategic leadership characteristics are more effective in crisis management.