The effect of employee engagement on employee retention in a telecommunication industry: A case study of MTN Nigeria
Bir telekomünikasyon sektöründe çalışan katılımı üzerine etkisi: MTN Nijerya örneği
- Tez No: 701481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan bağlılığı, Çalışan elde tutma, İşyerinde kontrol, Genel refah, psikolojik sermaye, İş tatmini, Employee engagement, Employee retention, Control at work, General well-being, psychological capital, Job satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışan bağlılığı kavramı, 21. yüzyılda modern işgücünün zemininde değişti. Günümüzde işverenler sadakati, verilen hizmetin uzunluğundan ziyade çalışanların tutum, davranış ve iş performansı açısından görmektedir. Çalışanların sadakatini sağlamak, pazar farklılaşması ve rekabet avantajı yaratmada insan yeteneğinin belirleyici faktör olduğu mevcut bilgi ekonomisinde daha önemlidir. Küresel ve yerel firmalara yüksek düzeyde katılım, müşteri sadakatini teşvik eder, yeteneklerin elde tutulmasını teşvik eder ve kurumsal performansı iyileştirir, üretkenliği ve paydaş değerini artırır. Bu araştırmanın amacı, çalışan bağlılığının (EE) onları elde tutma (ER) üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışan bağlılığının onları elde tutmayı nasıl etkilediğini açıklayan teorik bir çerçeve modeli önerdik. Orijinal model, psikolojik sermaye (PsyCap) aracılığıyla iş yerinde kontrol (CAW) ve genel refah (GWB) ile etkileşimi ilişkilendirdi. CAW ve GWB'yi çalışanları elde tutmaya bağlayarak bu modeli genişlettik. EE ve ER arasında bir arabulucu olarak iş tatminini (JS) de ekledik. Ampirik geçerliliğini sağlamak için Nijerya'daki MTN Şirketinde çalışan çalışanlardan kapalı uçlu bir anket kullanarak bir anket yapacağız. Bu araştırma, çalışanları nasıl elde tutacaklarını ve eğitim ve gelişim yoluyla psikolojik sermayelerini nasıl artıracaklarını anlamada yardımcı olacaktır, çünkü çalışanlar mutlu ve motive olduklarında iyi performans gösterecek ve iş tatminine sahip olacaklardır. Sonuç olarak, çalışanların işten ayrılma niyetleri düşük olacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of employee loyalty has changed in the 21st century in the backdrop of the modern workforce. Today, employers see loyalty in terms of employees' attitude, behavior and work performance rather than the length of the service that one has rendered. Engendering loyalty from the employees is more crucial in the current knowledge economy where the human talent is the deciding factor in creating market differentiation and competitive advantage. High levels of engagement in global and domestic firms foster customer loyalty, promote retention of talent, and improve organizational performance, enhance productivity and stakeholder value. The purpose of this research is to examine the effects of employee engagement (EE) on their retention (ER). We proposed a theoretical framework model explaining how employee engagement affects their retention. The original model linked engagement with control at work (CAW) and general well-being (GWB) through psychological capital (PsyCap). We extended this model by linking CAW and GWB to employee retention. We further added job satisfaction (JS) as a mediator between EE and ER. To establish its empirical validity, we will conduct a survey from employees working in MTN Company in Nigeria by using a close ended type questionnaire. This research will help in understanding how to retain employees and mounting their psychological capital through training and development, since when employees will be happy and motivated, they can perform well and will have job satisfaction. As a result, the level of intention of employees to leave would be low.